Libyen utan internet efter uppror! - Mjukvara.seLibyen skakas av massiva uppror mot landets president Muammar al-Gaddafi, upproren har mötts av våldsamma regeringsanhängare och soldater. Libyens internettillgång har varit nere periodvis från i fredags, tillgången ska ha varierat från att vara obefintlig till kraftigt minskad. Al-Gaddafi verkar ha tagit lärdom från sina grannländer, Egypten och Tunisien, där webben användes för att koordinera och planera protestmarscher mot regeringen.
Den populära URL-förkortaren ”Bit.ly” har sin domän på Libyens nationella domän .ly, men drabbas inte av att Libyen dragit ur pluggen på sitt Internet. Den nationella domänen upprätthålls av fem stycken huvudservrar som är utplacerade runt om i världen, varav två i Libyen, en i Holland och två stycken i Oregon, USA. ”Bit.ly’s” VD, John Borthwick, har uttalat sig att för att ”Bit.ly” ska sluta fungera krävs det att samtliga fem huvudservrar går offline, eller ger tomma till webbläsaren.
[ad#Google Blogg]
Genom att stänga av internetuppkoppligen för det libyska folket försvårar al-Gaddafi planerandet av protestmarscher och andra aktioner mot den nuvarande regeringen. Dessutom försvårar den obefintliga internetuppkopplingen för den nationella och internationella nyhetsrapporteringen om den aktuella situationen i landet. Ytterligare ett sätt för al-Gaddafi att barrikadera sig mot det internationella pressuppbådet och det internationella politiska trycket. Al-Gaddafi har genom åren blivit anklagad flertalet gånger för att stödja och finansiera internationell terrorism. Al-Gaddafi har även arbetat för att stärka det panafrikanska samarbetet. Han har haft makten över landet sedan han genomförde 1969. Invånarna genomför nu en protest för att avsätta Al-Gaddafi och få tillstånd en demokratisk nation.
Källa:
Källa 1