Utbudet av riktigt bra webbläsare är gott idag. Mozilla uppdaterade nyligen sin Firefox till Firefox 3,5 och enligt ryckte är nästa version inte alls långt borta

Firefox
Firefox

Under en längre period har Mozilla nu släppt ett flertal beta- och release candidate-versioner av vad som skulle bli Firefox 3.5 –  Det officiella lanseringsdatumet för den färdiga versionen har varit satt till ”någon gång under andra kvartalet 2009” och mycket riktigt lanserade man den nya webbläsaren 30 juni – det vill säga sista dagen under andra kvartalet. Efter ett dygn hade över fem miljoner användare laddat ner Firefox 3.5, och webbläsaren hade därmed nästan lika stor marknadsandel som Google Chrome och Opera.
Firefox 3.5 kommer med ett flertal nyheter. Själva gränssnittet ser ungefär likadant ut som i den tidigare versionen, bortsett från några smådetaljer. Bland annat har man lagt till en knapp med ett plustecken för att lägga till en ny flik, vilket jag gillade.
Snabbare surfning
I övrigt består den stora nyheten i att motorn bakom webbläsaren har uppdaterats ordentligt och förutom att vara betydligt snabbare finns det exempelvis stöd för HTML 5. Detta innebär att Firefox 3.5 kan utnyttja de kommandon som används för att visa video på webben utan insticksprogram á la Adobe Flash. HTML 5 innefattar en egen videovisare. Den här tekniken används dock mest på exempelsidor.
Snabbheten finns redan dokumenterad i tester. BetaNews gjorde en test där de satte upp Firefox 3 mot Firefox 3.5 på ett par olika Windowsdatorer, och resultatet visade att den nya versionen är 251 procent snabbare än föregångaren. Det låter som ett väldigt exakt värde, men det är så klart ett snitt från BetaNew test. Det innebär alltså inte att det går tre gånger så snabbt att ladda Aftonbladets hemsida för alla användare.
Säkerheten har förbättrats, och Mozilla har bland annat infört så kallad privat surfning, som även återfinns i flera andra webbläsare, inklusive Microsoft Internet Explorer 8. Detta innebär att du kan surfa utan att lämna några spår efter dig på datorn. Du är inte anonym på Internet, eftersom du inte döljer ditt IP-nummer, med all data som annars lagras på hårddisken i form av cookies, temporära Internetfiler, tidigare sökningar och dylikt, raderas. Microsoft har gjort en riktigt sjuk reklamfilm för att marknadsföra privat surfning, se nedan(har du känslig mage skall du överväga att inte titta på den)

Microsoft drog sedermera tillbaka denna video som annons men som ni säkert är bekanta med, saker och ting försvinner inte från nätet bara för att upphovsmannen plockar ned dem.
Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.seKriget mellan webbläsare fortsätter! - Mjukvara.se . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här
Fler relevanta blogposter i ämnet webläsare
Firefox 3,5 förklarat
En överblick av Internet Explorer 8