I princip alla jag känner har ett eget trådlöst nätverk hemma. Anledningen till det är att nästan alla tycker sladdar är ett otyg. Man vill kunna röra sig fritt med sin laptop och de vänner som kommer hem till en, skall kunna göra samma sak. Det är inte svårt att räka ut vilken explosion av WLAN det är därute i Sverige.
Få tänker faktiskt på att de exponerar sig mot risker. Dessa WLAN sträcker ju sig långt bortom den egna lägenheten. Speciellt i Stockholm där många människor bor på en liten yta och många lägenheter har ett eget WLAN. Om du bor i innerstan i Stockholm. Gör en sökning efter nya nätverk så ser du. I många fall hittar man tiotals nätverk, trots att det finns en hel del betongväggar och begränsad räckvidd.
Trots att WLAN teknologin funnits länge brukar man när man söker, hitta oskyddade nätverk. Alltså nätverk du kan bara koppla upp dig utan att fråga ägaren av nätverket. Nedanstående bild är från en sökning jag gjorde, i det huset jag sitter och arbetar i. Nätverket i mitten är ett sådant nätverk som ägaren inte skyddat. Det är bara att tuta och köra.

wlan
wlan

Även de som har skyddat och krypterat sitt nätverk är utsatta för risk. Den typen av kryptering Wired Equivalent Privacy (WEP) som används är inte den starkaste. En hackare som vill komma åt din info som överförs i nätverket kommer att göra det. Nu betyder det inte att man behöver ligga sömnlös och fundera om det är någon annan som använder ditt nätverk. De flesta är säkra, helt enkelt för att man är ingen. De flesta är inte rika, viktiga eller speciella. De som har dåliga avsikter ger sig oftast inte på vanliga människor. Det är inte lönt. Men alla de som vet om att de har information som är viktig bör tänka till och vara försiktig med vilken information de sänder över trådlösa nätverk.

Undrar du ändå om dina grannar använder ditt nätverk finns det enkla sätt att ta reda på det. Häromdagen blev jag ett mail från ett norskt bolag som heter Zamzom. De har en enkel och gratis programvara som visar vilka som surfar på ditt nätverk. Nedan finner du en bild där jag använt programmet för att söka av mitt egna nätverk hemma:

wlantest

Här ser ni tydligt att det bara är jag på detta nätverket.
I princip har ZamZom:s enkla wlan kontrollprogramvara två lägen: Snabb scaning och djup scaning. Detta är en gratisversion som räcker långt. Vill man ha mer funktionalitet, då får man betala för sig!
Här finner ni Mjukvara.se recension av Zamzoms program
Här kan ni ladda ned programmet och testa ert egna nätverk. Ladda ned!
Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.seWlan som säkerhetsrisk! - Mjukvara.se . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här