Gratisprogram är vassare än denna vakten!
Gratis säkerhetsprogram är vassare än denna vakten!

Marknaden för antispyware är stor och bitvis ganska snårig. Det är dessutom ofta så att det inte går att prova särskilt många program utan många köper ett eller får med ett till datorn och är sen fast med det. Jag skall ge några guidelines för vad man ska tänka på när man väljer antispywareprogram så att det är enklare att antingen byta eller välja program nästa gång det är dags. Framförallt skall vi prata om den ständiga frågan, köp eller gratisprogram och vem som skall ha vad
Det finns ett skäl till att det går att ta betalt för antispywareprogram och det är det oftast är stora fördelar med betalprogrammen. Inte minst är supportmöjligheterna och uppdateringar mycket bra argument för att betala. Programmen dessutom billiga, Ad-aware plus, betalvarianten av Ad-Aware kostar ca en krona per dag och det är inte mycket för att vara säkrare på nätet. Gratisprogram eller gratisvarianter av program är aldrig likvärdiga med dem programmen man väljer att köpa. Det är en bra grundregel att utgå från
Den första frågan man ska ställa sig när man funderar på att välja program är vilken typ av användare man är och hur man använder datorn. Det finns ett par saker som är värda att tänka extra på som exempelvis om man ensam använder datorn, om det finns barn och tonåringar som använder den, om man mest surfar på kända sidor eller är lite här och var på nätet. Försök skapa dig en bild av hur datorn används och tänk på att varje exempel jag tog upp ovan är ett argument för betalprogrammen.
Använder du banktjänster eller kontokortet via datorn? I så fall har du ett behov av skydd mot program som försöker stjäla den här informationen. Använder man datorn så är det värt att fundera på hur mycket risk man tar, och om det är värt att chansa. Säkerhetsprogrammen är ju en typ av försäkring. Ett intrång kan vara mycket dyrt i både tid och pengar.
Skyddsnivån mellan betal och gratisvarianter kan vara väldigt stor. I vissa fall kan gratisvarianten hitta men inte åtgärda hot. Det är en viktig fråga att tänka på. Vissa program som Lavasoft Adaware (länk) ger ett bra skydd redan i den fria varianten medan andra program som Spysweeper AntiSpyware och Stopzilla AntiSpyware har stora skillnader mellan betal och gratisvarianterna i skydd.  Vill man se ett djupare exempel på hur jag resonerat kring ett och samma program så finns det här (länk) en artikel som jag skrivit om gratisversionen och de bägge betalversionerna till Ad Aware
Nedan beskriver jag några funktioner som ni skall fundera över inför ert beslut om gratis eller betalvarianter av er säkerhetsprogramvara:
Support kan vara ett viktigt argument för betalprogram. Det beror väldigt mycket på hur van man är vid sin dator och hur mycket man kan lösa själv. Vana användare har små eller inga behov av support och kan lösa problem som uppstår själva. Ovana användare behöver hjälpen för att vara säker. För en van användare räcker det troligen med tillgång till supportforum för att lösa problemen
Realtidsskydd erbjuds av vissa program – framför allt i betalversionerna. Från antivirusprogrammen vet vi att det är en viktig funktion eftersom sådana skydd varnar väldigt snabbt från det att man fått in något slags malware i datorn. Realtidsskydd bör definitivt beaktas som en viktig del i det man tittar efter när man väljer program.
Lågnivåskydden som exempelvis processorövervakning som vissa av flaggskeppen skyltar med är, tycker jag, överkurs för nästan alla.
Uppdateringar är alltid viktigt. Är man inte uppdaterad så finns det nya hot som man är helt oskyddad emot och då spelar det ingen roll att man har ett skydd. Bara uppdaterade program kan ge ett bra skydd. Det är ett viktigt argument för betalprogram. Gratisprogrammen måste nästan alltid uppdateras manuellt och hur många av er vaknar en morgon och tänker att idag skall jag uppdatera mitt antispionprogram.
För att summera: Jag tycker att man ska fundera över dels sin datorkunskap – ju mer man kan desto mindre behov har man av betalprogrammen. Dels ska man fundera över riskprofilen, ju högre risk desto större skäl att betala för programmen och fåtillgång till alla skyddsfunktioner. Exempel på risk är om man surfar mycket på okända sidor, om många olika använder datorn, om den används av barn eller tonåringar och hur mycket den används. Ju mer man surfar desto högre risk.
Studenter och andra med svagare ekonomi, kunniga hemanvändare och de som surfar lite och på sidor som i huvudsak är bank, tidningar och liknande tryggare sidor klarar sig ofta med gratisversionerna. Avväger man pengar, risk och andra faktorer så räcker det ofta med dem som är gratis. Hushåll med flera personer, särskilt de med barn, företag och andra användare bör definitivt överväga att skaffa betalversionerna av programmen.
Bilden tillhör Brad och är publicerad enligt de vilkor CC satt upp.