Internet-Ett språkperspektiv - Mjukvara.seDatorspråk och internetspråk har ett eget och i många fall ganska märkligt liv. Språkfascister brukar gråta blod över datorspråk, både för att det har så många anglicismer och för att termerna ofta är svåra att förstå och används på lite olika sätt mellan olika användare. Ofta förändras språket mycket fort, vilket är vanligt i kulturer som domineras av unga, och det saknas tillförlitliga ordlistor.
Ett intressant projekt är Svenska datatermgruppen som skall försöka skapa svenska ord och definitioner av ord och samtidigt ge människor en möjlighet att slå upp ord. Tyvärr är projektet ganska okänt. Det finns både en sökbar ordlista och några artiklar om datortermer. Ordlistan är kompletterad med en lång lista med förkortningar. Tyvärr måste jag säga att man inte valt att använda nätet fullt ut när man gjort mycket av det som finns här. Det hade varit så enkelt att exempelvis ha med länkar till organisationer och liknande, men det saknas. Ibland känns också artiklar lite gamla. Den version som finns ute nu är från maj 2007.
Är man road av språk så kan det finnas en poäng i att gå in och titta. I många fall kan nog förkortnings-registret och en del annat användas som ett alternativ till exempelvis Wikipedia. Skriver man mer officiella texter är det nog bra att läsa språkrekommendationerna som ges i sökregistret eftersom det finns många ”vänner av ordning” som surar lite om ord används på ett sätt de inte gillar.
Vill man kika utanför svenskan så finns det rätt mycket av det där som är i någonstans mellan språk och vad man nu ska kalla det. Jag hade inte velat kalla .gif för ett ord, men det har definitivt en betydelse. Kan något ha en betydelse utan att i någon mening vara ett ord? Wotsit listar massor med filändelser och betydelser.  Lunds Universitet listar en del bra resurser för datorspråk här  Även Yahoo har ett register över sidor som är bra resurser för definitioner.
Det är inte utan nostalgi jag läser de här ordlistorna. Minns ni 90talet med ordlistor, förkortningar och allt annat som kom när datorerna snabbt kom in i våra hem? Jag snubblade häromdagen över en gammal sida på nätet där man kunde lära sig lite om datorers prestanda. Hade man 15 tum eller mindre skärm så räckte, enligt sidan, det med ett 4mb grafikkort. Större skärmar, de mytiska 17 tummarna, krävde 8 mb. Det var tider det. Jag menar, vem kommer ihåg begreppet ”pentiumdator” idag?