Intentionerna bakom "Here you have" viruset!

En storskalig spridning av det så kallade ”Here you have” viruset är i fullgång. Nu arbetar myndigheter och antivirusföretag för fullt med att lokalisera dess källa och en undersökning gjord av PandaLabs visar att skaparna bakom viruset kan vara en terroristgrupp med bas i Andalusien, Spanien. Men vad är terroristgruppens verkliga intentioner med viruset?
”Here you have” viruset började spridas för cirka en månad sen och har sedan dess infekterat stora organisationer så som Proctor & Gamble, Disney och NASA. ”Here you have” viruset består av en så kallad ”mask som sprider sig genom e-post med ämnet ”Here you have”. I e-postmeddelandet finns en länk som ser ut att skicka dig till en Pdf-fil. Men så är inte fallet, istället skickar länken dig till en sida där du ombes att ladda ner en fil som innehåller masken”.
”Masken” är inte skadlig för din dator, snarare för dina personliga relationer och kontakter. ”Here you have” sprider sig genom att skicka liknande e-post till alla personer i dina kontaktlistor. Dock utnyttjar viruset endast kontakter som finns lagrade i Microsoft Outlook, det är ännu oklart om viruset kan utnyttja andra programs kontakter.
Viruset som består av ”masken” W32/Visal.A.worm ska enligt PandaLabs och en YouTube-video vara relaterad till terroristgruppen ”Tariq ibn Ziyad”. En video som är postad den tolfte september ska verifiera att det är terroristgruppen som ligger bakom viruset. De menar att viruset främst är riktat mot USA för att de ska minnas terroristattackerna den elfte september 2001. I videon visas även en vanlig tvådimensionell bild med en karta över Andalusien, Spanien.  Andalusien antas alltså utifrån detta vara platsen där terroristerna befinner sig.
Symantec har nu uppdaterat sina antivirusprogram så att de blockerar ”masken”, antivirusföretaget McAfee har gått ut med en rekommendation om avhållsamhet mot e-post som är lika virus e-postet.
Terroristgruppen bakom ”masken” kan inte haft något verkligt uppsåt att skada användarnas datorer, snarare att få uppmärksamhet för sitt virus och återigen påminna om de snart tio år gamla terroristattackerna som skakade en hel värld. ”Masken” är som en svag bakterie, den sprids fort och är väldigt lätt att bli infekterad av. Men lika lätt som det är att bli infekterad, lika lätt är det att bli av med den.  Man kan argumentera att terroristgruppen endast var ute efter medialtutrymme.
Intentionerna bakom "Here you have" viruset! - Mjukvara.se
Källor:
Källa 1
Källa 2