Under 2005 gjorde amerikanska justitiedepartementet en stor undersökning för att kartlägga Internetbrottsligheten. Av de drygt 7000 undersökta företagen hade 67 % blivit utsatta för en attack, och 60 % av dessa företag hade blivit utsatta för mer än en attack. Merparten av attackerna var relaterade till  spyware, virus, och botnetsattacker. Under 2005 blev 1.5 millioner datorer  infekterade av någon typ av fulkod. Utöver alla dessa attacker registrerades ca 126000 bedrägerier. Lägg märke till att denna datan är från 2005, idag är det många gånger värre.

Förlorade 100 000 arbetstimmar

91 % av företagen i undersökningen hade förlorat pengar på ett eller annat sätt genom dessa attacker och bedrägerier. Totalt förlorade företagen ca 450 miljoner dollar  Den stora kostnaden för företagen var ändå inte direkt pengar utan  förlorad tid, ca  100 000 timmar estimerar man att de undersökta företagen behövde lägga för att hantera hacking och bedrägerier. FBI estimerar på grundvalen av denna datan att den globala kostnaden för säkerhet på nätet är ca 400 miljarder USD på ett år

Identitetsstöld kostar 49 miljarder

Stöld av identiteter är ett av de mest anmälda brotten på Internet. 32 % av klagomålen till Federal Trade Commission i USA under 2007 handlade om Identitetsstöld. Enligt Javelin Strategy and Research kostade internetstöld ca 49,3 miljarder dollar i USA under 2006. Samtidigt blev 850 000 hushåll infekterade av spyware i USA under första halvåret 2007 så illa att de behövde skaffa nya datorer.  Kostnaden, enligt Consumer Report, uppgår till 100 dollar per problem, totalt 1,7 miljarder dollar.

90 %av internetanvändare vet ingenting

Trots att 90 % av alla hemdatorer i USA har varit infekterade med spyware, så vet majoriteten av PC-ägarna fortfarande ingenting om hur man löser problemet. De har lärt sig oroa sig för att ge hemlig information till osäkra webbsajter – men 67 procent av användarna vet inte hur man identiferar en osäker webbsajt. 2,2 % av intäkterna i stora amerikanska företag försvinner till Internetbrottslighet.
Säkerhetsföretaget Lavasoft samlade ihop statistik om problemen på Internet. Det är en skrämmande läsning. Lavasoft räknar med acc ca 240 miljoner dollar rapporterades som förluster från Internetrelaterad brottslighet i USA under 2007, vilket är en ökning på 40 miljoner från året innan. Och Internetbrottslighet är ett stort problem. 2,2 % av intäkterna i stora amerikanska företag försvinner till Internetbrottslighet. I genomsnitt handlar det om 30 miljoner dollar – per företag.

Inget vet exakt hur Stort problemet är.

I artikeln bollar jag med siffror från undersökningar. Mycket av denna datan kommer från företag som tjänar på att internet uppleves som osäkert, så det är viktigt att ta informationen med en nypa salt. Det är min övertygelse att problemet med nätsäkerhets är stort. Mer objektiva siffror som antal infekterade dator pekar på detta. Det finns även händelser där forskare lyckats hacka olika hackernätverk och botnet och fått tillgång till data om vad dessa generar i information och intäkter. Allt pekar på att detta är ett samhällsproblem. Tänk också efter själv. Även om problemet inte är så stort så är det ett problem och när hörde du talas om att någon i Sverige fälldes för databrottslighet senast? Samhället gör knappast någon stor insats inom detta området. På de flesta plan är det i princip fritt fram
Källhänvisningar:
http://bjs.ojp.usdoj.gov/index.cfm?ty=pbdetail&iid=769
http://www.lavasoft.com/support/spywareeducationcenter/spyware_statistics.php