Idag släppte Google nyheten om att börjar rulla ut en ny design och funktion på sin söksida. Som ni kan se på bilden nedan, hämtad från Googles Officiella blog, så har man lagt till en sidmeny. Denna sidmeny innehåller tre tjänster/funktioner Universal Search, Google Squared. Ingen av dessa tjänsterna är nya från Google, man bara använder dem lite annorlunda än tidigare.
Googles Nya Design Förklarad! - Mjukvara.seVad är det då för tjänster som Google valt att lägga i vänstermenyn?
Universal Search
Överst i menyn ligger tjänsten Universal Search. Det är ett sätt för Google att diffrentiera söket för att lättare besvara din fråga. Det är ju omöjligt för Google att veta vad du har för intention med din sökning. Vill du läsa nyheter, bloggar eller kolla bilder. Sättet att läsa detta är universal Search där man i en SERP(Search Engine Resultpage, alltså de 10 sökningar som Google visar vid en sökning) helt enkelt visar upp all denna info, bilder, bloggar osv. Ett bra exempel en sökning på ”Darth Vader”. Ni hittar bilder(överst), i mitten hittar ni nyheter och videos och i slutet av sidan hittar ni bloggar som skrivit om Darth Vader. Allt för att du med så få klick skall hitta det du är ute efter. Google är nästan maniska när det gäller att sänka antalet klick för sökaren, för att hitta det man är ute efter.
Search Options Panel
Detta är en funktion för de som har mer avancerade sökproblem. Jag tog en skärmdump från min dator, se nedan. Sverige har ännu inte fått den nya designen så man kan enkelt hitta denna tjänst från Google. Jag valde min Darth-Vader-sökning. På bilden nedan har jag rödmarkerat knappen man trycker på för att hitta denna panel. Ni ser direkt liknelsen med den nya designen ovan-
Googles Nya Design Förklarad! - Mjukvara.seNi kan enkelt se i bilden hur man kan förfina sitt sök på olika sätt. Med en enkel knapptryckning kan du få fram de färskaste artiklarna, du kan få de artiklar dina vänner gillar, bilder eller om det finns relevanta sidor man tidigare besökt. Återigen för att du med så få klicks som möjligt, skall hitta det du letar efter.
Google Squared
Denna söktjänst gör det enkelt för dig att se information översiktigt så att du sedan enkelt kan fördjupa dig. Om vi fortsätter vår sökning avseende Darth Vader så använder man Google Squared så får man en överblick av Darth. Man får vilken planet han är född på (Tatooine) hans längd(2.02m),ögonfärg(blå), därefter kan man fördjupa sig i denna info, då källangivelse finns. Länk till sökningen.
Googles Nya Design Förklarad! - Mjukvara.seJag tycker detta är en förbättring av Google. Antagligen speglar det också hur sökaren blir mer och mer avancerad i sitt beteende. Enligt Google själva använder sökaren fler och fler ord i varje sökning och antalet nya sökningar som Google aldrig sett innan, ökar är flera miljoner varje dag.
Relaterade artiklar
Surfa Snabbare med Google DNS
Google Desktop-Ladda Ned!
Om du gillar denna blogposten så följ Mjukvara.se med hjälp av RSS . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här