Google har nyligen lanserat en förbättring av sin sökmotortjänst i form av en ny funktion som varnar sökmotoranvändarna för skadliga webbplatser. Funktionen är automatiserad och körs i bakgrunden samtidigt som du gör en sökning. Om funktionen hittar webbplatser i sökresultatet så varnar den med texten ”This site may be compromised”.
Kriminella använder sig ofta av kryphål i legitima webbplatser för att sprida sina skadliga program, Googles nya funktion hittar även dessa kryphålen och markerar webbplatsen med ovanstående text i sökresultaten. Google tar sedan kampen mot de kriminella ytterligare ett steg längre och försöker komma i kontakt med de ansvariga för webbplatsen. De vill helt enkelt meddelade de ansvariga att någon utnyttjar deras webbplats samt att de ska ta bort det skadliga materialet från sin webbplats.

[ad#Google Blogg]

Google har haft en liknande funktion sedan ett bra tag tillbaka och textremsan ”This site may be compromised” är definitivt inte ny. Funktionen är däremot ny och tanken är att funktionen ska hjälpa användarna att välja säkra webbplatser på ett bättre sätt. Funktionen ska kunna hitta och varna för fler skadliga webbplatser än den tidigare funktionen. Googles nya funktion är ett steg i kampen mot skadliga program och källkoder, förhoppningsvis kommer spridningen av skadliga program och källoder minska när fler användare blir medvetna om att de finns på legitima sidor.
Källa:
Källa 1