En undersökning visar att bilar som har ett elektroniskt motorlås inte är så säkra som tillverkarna och tidigare undersökningar visat. Det elektroniska motorlåset fungerar som så att det är låst tills det att det känner av en speciell nyckel eller annat föremål som låser upp den. Det elektroniska motorlåset ska förhindra att tjuvarna kan tjuvkoppla bilarna.
Bilen ett lätt offer för datorhackare! - Mjukvara.se
De elektroniska motorlåsen låses upp med en hemlig kod som finns i bilens nyckel eller annat tillhörande föremål. Undersökningen visar det är den här processen som är väldigt oskyddad på grund av att tillverkarna använder sig av väldigt svaga krypteringar. De elektroniska motorlåsen är skyddade av 40- eller 48-bitars krypteringar, vilka är sårbara genom så kallade ”brute force” attacker. Sätt det i perspektiv till att e-handeln kräver en kryptering på minst 128-bitar för att kunderna ska kunna känna sig säkra.

[ad#Google Blogg]

Tillverkarna bakom motorlåsen har försvarat sina produkter och menar att det inte finns någon koppling mellan deras svaga kryptering och någon ökning av antalet bilstölder. Rimligtvis bör de elektroniska motorlåsen vara ordentligt krypterade så att de inte ska kunna kapas. Ett system som ska hindra bilstölder ska ju inte vara ett av de lättare momenten i bilstölden.
Källa:
Källa 1