Hur du bygger en Google Bomb!

Hur du bygger en Google Bomb! - Mjukvara.seEn av de första Google bomberna kallas för ”Miserable Failure” och var riktad mot president Bush. Det låter illa när man använder ordet bomb och president Bush i samma mening men egentligen är det ganska harmlöst. Det ä ofarligt och mer av ett roligt internettrick. Så vad var då ”Miserable Failure” och hur bygger man sin alldeles egna Google bomb?
”Miserable Failure
Några smarta människor kom på att om många länkade från sina websidor till vita husets biografi över presidenten(Bush) med texten ”Miserable Failure” så kommer denna biografi att träffa etta på ”Miserable Failure”, trots att ordet ”Miserable Failure” inte finns som ordpå websidan med presidentens biografi. Man lyckades engagera tiotusentals människor i detta projekt och under en lång tid träffade President Bush biografi etta när du sökte på ”Miserable Failure” i Google. Detta är vad sökmotmorkunniga kallar en Google Bomb, alltså när många länkar med en viss ankartext på sin länk öppet och med viss ironi(annars kallas det länkspam). Nedan ser ni en bild från Googles sökresultat där ni tydligt kan se resultat av denna bomb:
Hur du bygger en Google Bomb! - Mjukvara.seKälla!
En allvarlig underton!
Detta är såklart ett kul skämt med en viss grad av allvarlig underton. President Bush meningsmotståndare fick möjligheten att häckla Bush på ett roligt sätt. Samtidigt visar detta också att Google har börjat definiera vår verklighet. Det som står i Google det är sant! Google har så mycket förtroende hos internetanvändarna att många struntar i att vara källkritiska.  Det som står på top 3 för ett sökresultat är sant för Google säger detta. Google Bomber är ett lysande exempel på hur viktigt det är att vara källkritisk på nätet och att förtroende är en de största bristvarorna på nätet.
Hur jag byggde min egna Google bomb
Jag har en god vän som heter Judith Wolst som fick vara försöksdjur. Nu är det inte helt snällt att Googlebomba sina vänner men denna bomben hade mer karaktären av en trevlig smällkaramell. Det är dessutom så att jag behövde engagera Judith en del för att lyckas med att ”bomba Judith på exakt det ordet jag ville. Jag valde ett ord jag tyckte speglade Judith, ”Lillsmurfan”. Ett för mig positivt laddat ord. Nedan ser ni en skärmdump där Google definerar Judith som en ”Lillsmurfa” och det Google säger, vet vi alla att det är sant.
Hur du bygger en Google Bomb! - Mjukvara.se
Ingredienser till din egna Google bomb:
För att blanda din egna Google bomb behöver du några ingredienser.

  1. En egen blogg. Detta kan inte vara en nystartad blogg utan du skall helst ha bloggat ett år eller mer. Har du en ganska ny blogg kan du be någon eller några av dina kompisar att hjälpa till.
  2. Personen som skall få denna Google smällkaramell måste också ha en websida eller blogg.
  3. Du måste välja ett ord som redan finns på bloggen du vill bomba.  Exempel. I mitt fall hade Judith redan skrivit ordet ”lillsmurfan” på sin blogg. Du vill såklart finna ett mer provocerande ord så du får kolla igenom gamla blogposter på den bloggen du vill ”bomba” och hitta något lämpligt.

Såhär gör du:
I din blogg har du en bloggrulle, dvs en avdelning på första sidan där du lägger länkar till dina vänner på nätet eller bloggar du läser. Länken till personen du skall bomba måste ha ordet du vill bomba dem på, exempel ”sötsnuttisen” ,som ankar text, dvs det skall stå som namn på länken
Därefter, vänta en vecka, gör sökningen på ordet och du kommer se personen du bombade på den sökningen, med en gnutta tur, har han eller hon förstaplatsen. Nedan ser ni hur jag gjort med min bloggrulle på min andra blogg, disruptive.nu. Den svarta rutan visar länken till Judith. Lägg märke till att ordet jag länkar med måste vara det ordet du vill träffa på.
Hur du bygger en Google Bomb! - Mjukvara.seSvårare än så är det inte. Några minuter av arbete.
Om du vill testa?
Om du inte vill prova på dina vänner, så kan du prova på Mjukvara.se. Lägg en länk i din bloggrulle på ordet ”Googlesmurfen” och länka till Mjukvara.se, vänta en vecka, googla och se vad som hänt!
Berätta gärna också i en kommentar nedan om du googlebombade någon. Vilket ord du valde att använda, vem som blev bombad och hur det gick. Speciellt om du inte får det att funka, skriv en kommentar så skall jag ger er lite hjälp! Du kan också fråga mig på Twitter eller följa Mjukvara.se via rss för att följa upp hur det går med all bombning.
Experten om Google Bomber

Nikke Lindqvist-Sökmotorexpert

Hur du bygger en Google Bomb! - Mjukvara.seEn bra genomgång av Google-bombandets principer. En aktuell parallell är ju berättelsen om hur den SD-kritiska sajten Sverigedemokraterna.de snabbt klättrade i sökresultaten. Sajten som då låg etta, det vill säga Sverigedemokraternas svenska domän, var en tom sajt som man kan säga var Google-bombad till förstaplatsen.
Men det finns gott om andra exempel. Det mest klassiska är ändå ”Ett klick för skogen” och Adobes nerladdningssajt för Acrobat Reader. Dessa ligger stadigt förankrade i toppen när man söker på ”Klicka här” respektive ”Click here”. Fullt logiskt ettklickforskogen.se faktiskt skriver klicka här i sina länktexter och även har texten på landningssidan. Adobe.com har sjunkit undan från de svenska resultaten, men Adobes egna amerikanska sajt länkar själva till nerladdningssidan med texten ”Click here”.
Idag måste den som vill att en sida ska placera sig i sökresultaten faktiskt se till att sidan innehåller den text man vill att den ska synas på, och allra bäst fungerar det om andra sidor på sajten även länkar till sidan med texten man vill att den ska ligga i topp för. Och inte ens då är det fritt fram att använda sig av Google-bombandets principer. Ett alltför ivrigt länkande betraktas ofta som länkspam, och det är bara kontraproduktivt. Utom när man vill städa bort oönskadede sökresultat från Google. Då kan det vara riktigt praktiskt att ta till.
Bild Cred Gitta Wilen


Andra artiklar i ämnet Google bombning
Barack Obama och Miserable Failure
Wikipedia om Google bomber
Andra Google artiklar på Mjukvara.se
Google DNS
Google desktop
Bygg din egna sökmotor mha Google