genline_logoGenline heter ett svenskt företag som arbetar med digitalisering av kyrkböcker. Kyrkböcker är dokument som Svenska kyrkan började med på 16 talet. Dessa kyrkböcker dokumenterar födda, döda, var de bodde, vem de gifte sig med osv. De var helt enkelt ett sätt för kyrkan(och antagligen staten) att hålla reda på de som bodde i socknen. Idag, några hundra år senare är de viktig dokumentation för alla som är intresserade av släktforskning. Genom dessa böcker kan du spåra din släkt bakåt, generation efter generation och skapa dig en uppfattning om din familjs historia och hur de levde.
Det kostar pengar att komma åt denna information. Den är dyr att skapa och troligen skulle denna digitalisering aldrig skett om det inte fanns en marknad. Kostnaden för ett månadsabbonemang är ca 250 SEK. Man behöver dock inte köpa grisen i säcken. Man har möjlighet att se materialet från sex socknar, gratis, bara för att få en uppfattning om vad som finns, innan man beslutar sig för att köpa.
Komma igång med Genline:
Genline är ett faktiskt ett föredömme när det gäller hjälpinstruktioner. Antagligen beror det på att de som är inne på släktforskning, troligen inte besitter djupa dator kunskaper. Oavsett anledning hedrar det Genline. Mjukvara.se skall här dra sitt strå till stacken och hjälpa dig komma igång.
Först installation:

  1. Du måste först installera deras programvara. För enkelhetens skull kan du ladda ned den direkt här från Mjukvara.se direkt om du klickar här. Denna filen laddas troligen ned till en map som heter ”hämtade filer” om du råkar trycka spara. Annars skall du bara sätta igång filen direkt när du laddat ned programfilen.
  2. Programmet är enkelt att installera. Du behöver inte göra några val utan bara klicka fortsätt genom installationen.
  3. När programmet är installerat startas det och då ser det ut såhär:genline1
  4. Nu har du två val. Antingen har du köpt ett
  5. medlemskap eller så vill du bara testa. Har du köpt ett medlemskap så anger du bara ditt användarnman och lösenord. Vill du testa, trycker du ”Demo” bara. Mjukvara.se kommer hädanefter att utgå från att du har ett betalt medlemskap i vår info och förklaringar.

Nu är du igång med programmet. Dags för nästa steg.
Komma igång med efterforskning av din familj:
Innan vi börjar söka, så måste vi definera verktygsfältet. Se bilden nedan. Innanför den röda ramen har ni verktygsfältet. Detta fält använder ni för att lättare få fram information från tex Kyrböckerna, tex förstoring eller bläddring.
genline2
Dags för att försöka hitta en släkting:
Nu är det så att genline inte fungerar som andra sökningar man är van vid. Man söker inte efter namn(tex på en avliden släkting) utan man måste söka efter vissa kyrkoböcker där din släkting kan finnas. Detta kan vara ett arbete som tar tid då man man kanske saknar fullständig info
Nedan ser ni sökfönstret. Lägg märke till den röda stående rektangeln till vänster. Det är här ni väljer hur ni skall avgränsa sökningen. Ni kan avgränsa på geografi(län, socken), tidsperiod och vilken typ av kyrkbok/annan dokumentation.
genline3En sökning presenterar informationen på nedanstående sätt. Här måste ni börja välja. I nedanstående bild finns det två rutor. Den röda rutan till vänster är vilken ”bok” man kan välja och som passar de sökkriterier man satt upp. Den gröna rutan visar sidorna i den boken. Man måste alltså välja vilken sida som intresserar just dig och sedan ”bläddra” sig genom varje sida tills man hittar det man söker, tex rätt efternaman
genline4När man valt sida får man upp följande ruta i det andra fönstret, det är en avfotografering av den sidan i kyrkboken. Här kan man sedan använda verktygsfältet för att zooma in och bläddra vidare. I jakten på rätt info.
genline5
Nu är du igång. Antagligen har du många timmar framför dig av undersökande arbete och roligheter. Nästa blogpost kommer handla mer om hur du söker på olika sätt!
Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se här. Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här
Relaterade inlägg
Familjeband-digitala släktträd
Introduktion till släktforskning!