genline_logo1Grundbulten i Genline är speciell tycker jag och jag vill ta mig tid att förklara denna. Google har revolutionerar världen. Det är inte bara att man byggt ett stort företag fort utan snarare att de gjort så mycket information tillgänglig, som hade varit svår att hitta annars. När jag tittar på Genline ser jag samma sak men såklart inom ett mycket mer nischat ämne. Svenska nationalstaten har alltid varit duktig på att hålla reda på oss medborgare. Idag är det skatteförvaltningen som sköter det, igår var det genom kyrkan och kyrkböckerna. Denna information som finns i kyrkböckerna finns nu tillgänglig för alla. Så att alla kan söka sitt ursprung. Detta kan kanske tyckas vara trivialt men jag tror inte det. Det finns en rotlöshet i vår tid. Att söka sitt ursprung och berätta om det för andra är viktigt. Det är något som utan tveckan skänker större mening för många människor. Att se sig själv genom historien.
Allt detta finns tillgängligt genom att Genline gjort kyrkböckerna tillgängliga digitalt. Detta innebär att de blir mycket mer sökbara. En stor uppfining i det lilla. I denna blogposten skall vi behandla de olika sökmetoderna i Genlines databas.
Först, på nedansteånde bild ser du var du väljer typ av sök(innanför den röda triangeln):
genlineSekventiellt sök:
Jag hoppas jag inte tappade dig som läsare här med denna tråkiga rubriken. Sekventiellt sök är vad Genline kallar när man söker efter någon genom att ange en geografisk parameter(län och socken) och en viss tidsperiod(efter 1600 talet). Det går också att välja vilken typ av kyrkbok, tex husförhör. Man måste därefter bläddra igenom de kyrkböckerna för hand och leta efter de personerna man är ute efter manuellt. Denna typ av  sökning är nogrant beskriver i min första blogpost om Genline.
Sök efter plats:
Du kan även söka kyrkböcker utifrån plats, tex om du har en vag aning om vart någon släkting har sitt ursprung. Då väljer du helt enkelt geografisk plats, län och församling. I detta fallet ser ni att jag sökt på Kristianstad län, församling och ett ställe som heter Bosarp. En plats jag känner till väl då min pappa är från Perstorp. Se den röda stående rektanglen i bilden nedan:
genline11Sök på Person:
Genline erbjuder också möjligheten att söka på person. Vet man födelsedatum och ungefärlig plats kan man hitta personer på detta sättet. Ange data i den röda rektanglen nedan.
genline32
Tips: Namn på platser ändras under åren, både utal och stavning. Därför kan det vara lite svårt att härleda plats med vår tids referensramar. Vid sök på plats har Genline en funktion som heter Soundex sökning, då inkluderar sökningen ortsnamn som liknar det man själv angivit.
Det arkivet som ligger till grund för Genline är stort. Det innehåller många generation och platser. Som användare kan man också ha brist på information kring sina släktingar. Dessa tre typer av sökningar är en nödvändighet om man gör omfattande research kring din familj och dess generationer bakåt!
Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se här. Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här
Relaterade inlägg
Släktträd på Familjeliv
Introduktion till släktforskning på nätet!