Flickr och upphovsrätt! - Mjukvara.seEfter min nybörjarguide för Flickr publicerades har jag fått frågor gällande upphovsrätt av bilderna man laddar upp på Flickr. Upphovsrätt är ett glödhett ämne i vårt samhälle men även för vanliga människor som fotograferar är detta faktiskt viktigt. I många fall är det ju privata kort som man faktiskt vill utöva kontroll över. Man vill inte människor att ens alster skall synas i kommersiella sammanhang och man vill att andra människor frågar om man får använda dem. Det handlar nämligen om vanlig hyfs och respekt för ens medmänniskor. Något man ibland kan tvivla på är allmänt spritt!
Det lättaste sättet att utöva kontroll är såklart att skydda alla bilder på Flickr från utomståendes blickar. Nackdelen med det är ju att man då missar ett väldigt roligt element i Flickrs tjänst. Att man just kan dela bilder och upplevelser med andra, både kända och okända människor. Man kan också välja att dela dem med ens vänner på Flickr. Du utövar alltså någon typ av kontroll innan du lägger till andra människor som vänner på Flickr.
Vad tycker tänker Flickr? Såklart innebär detta problem för deras användare och man kan inte bara ignorera det. Människor kommer inte använda deras tjänst om man känner osäkerhet. Så det finns riktlinjer, licenser och lite sunt förnuft.
Licenser: Du kan välja att sätta en speciell licens på dina bilder som kallas Creative Commons (CC). Detta är en speciell licens typ som skapades 2002 i USA just för att standardisera användandet av upphovsrättsmaterial. Creative Commons(CC) har vissa licensnivåer och du kan som upphovsman kommunicera vilken nivå ditt material skall ha. Så beskriver CC själva vad de gör och vad deras ”produkt” innebär:

Creative Commons (CC) är en icke-vinstdrivande organisation som erbjuder verktyg som låter artister, forskare och andra på ett enkelt sätt markera att de, helt eller delvis, vill dela med sig av sina verk.

Detta genomförs rent praktiskt genom ett enkelt system av licenser. Upphovsmannen väljer vilka rättigheter hon eller han vill erbjuda och för en licens som passar hennes eller hans önskemål.

CC definierar vad de gör väldigt bra vad deras system erbjuder i detta stycket:

Att erbjuda sitt verk under en Creative Commons-licens innebär inte att man avsäger sig sin upphovsrätt. Det innebär i stället att man erbjuder några av sina rättigheter till vem som helst, men bara på vissa villkor.Vilka är då dessa villkor? Creative Commons hemsida låter dig välja bland de villkor som listas nedan och skapar sedan en licens som du kan använda för dina verk.

Detta ramverket av regler gäller på Flickr. Här kan enkelt läsa om olika upphovsrättsnivåer i CC:s regelverk.

Vad säger lagen då? Nu är jag ingen jurist så i detta fallet skall ni vara ifrågasättande när ni läser detta. Sker upphovsrättsbrottet i Sverige. Då är det svensk upphovsrätt som gäller. Sker intrånget i ett annat land. Då är det det landets upphovsrätt som gäller. För vanliga människor och enskilda fotografer innebär detta ett problem. Det är väldigt dyrt att anlita en advokat utomlands och det är inte heller troligt att man kan få pengar som täcker ens egna advokatkostnader även om man bevisar upphovsrättsbrottet. Därför sker det antagligen en del upphovsrättsbrott. Många blir oupptäckta. Internet är gigantiskt.

I kommentarerna till nybörjarguiden för Flickr lämnade Steffe en kommentar om hans upplevelser av upphovsrättsbrott på Flickr:

Jag har använt flickr sedan 2004. Alla som vill kan blogga (eller ladda ner), mina bilder. De flesta som bloggar mina foton länkar tillbaka till Flickr och talar om att bilden är min. Har tittat runt på många andra fotosajter genom åren men enligt min åsikt är flickr bäst, trots en del förändringar sedan Yahoo! köpte sajten från grundarna. Endast ett par gånger har någon försökt stjäla någon bild för att tjäna pengar eller göra reklam för någonting och det är ett ganska bra betyg tycker jag.

Steffe indikerar att problemet inte är så stort. Men om en bild verkligen är viktig för dig. Så skall man inte chansa. Man får sätta inställningarna så att ingen kan se den.

Hur tänker Flickr då? Man tvekar inte att ta itu med problemen. Skulle det vara så att en annan användare av Flickr laddar upp ditt material kommer Flickr att stänga ned den användaren och anmäla personen till rätt myndigheter

Do upload content that you have created.
Respect the copyright of others. This means don’t steal photos or videos that other people have shared and pass them off as your own. (That’s what favorites are for.)

Om du gör det, kan detta hända:

Don’t upload content that is illegal or prohibited.
If we find you doing that, your account will be deleted and we’ll take appropriate action, which may include reporting you to the authorities.

Yahoo som äger Flickr anstränger sig faktiskt. De har en avdelning man kan kontakta när man upptäcker att ens upphovsrättskyddade material blir kränkt. De kan då vidta åtgärder mot individen som kränker dina rättigheter. I detta fallet begränsas åtgärderna till att se till att materialet kommer ned från Yahoos sidor. Även om det är svårt att begränsa spridningen på nätet när det väl kommit ut. Kommer det bort från Yahoo har det ändå betydelse eftersom Yahoo når så många.

Summa sumarum: Använd sunt förnuft. Bilder du verkligen vill skydda ser du till att andra inte ser. I övrigt oroar du dig inte så mycket. Det finns processer för att hantera problemen, om än inte perfekta.

Fler bloggposter om Flickr