Falska meddelande sprids ständigt på Facebook. Vissa får väldigt stor spridning medan andra knappt får någon spridning alls. Cyberkriminella ser sociala nätverks stora medlemsantal som en guldgruva för att lura av människor både det ena och det andra. Just nu sprids ett falsk meddelande som bjuder in dig till ett evenemang där det första 10 000 som deltar får en presentcheck av Ebay. Meddelandet har rubriken ”Free $200 Ebay Gift Card for first 10,000 Attendants!”
Ebay i bluffkampanj på Facebook - Mjukvara.se
Men om du klickar på meddelandet skickas du till eventets sida där du ombes delta i eventet, bjuda in 50 vänner, dela eventet på din vägg samt besöka en webbplats. Du måste gör ovanstående saker för att ”få” presentkortet av Ebay. Webbplatsen som du ska besöka innehåller en falsk app för Facebook: ”WhosStalking?”. Appen kräver ganska fria tyglar med ditt Facebook konto. Bland annat kräver den tillåtelse att posta meddelanden på din vägg, samt tillgång till all din information.
Appen postar genast ett meddelande på din vägg som berättar hur många användare som har besökt din profil och så vidare. Meddelandet uppmuntrar förstås dina vänner att skaffa appen dem med.
Om du skulle få det här meddelandet råder vi dig att inte klicka på det. Det är helt inte värt det. Du får inget ut av att klicka på det. Det är enbart upphovsmannen som tjänar på det.
Källa 1