Regimen i Syrien spionerar på oppositionen med malware - Mjukvara.seHändelserna i Syrien har eskalerat utom kontroll Regimen utsätter oppositionen och allmänheten i staden Homs för kontinuerliga granatattacker samtidigt som de negligerar de mänskliga rättigheterna. Det har kommit rapporter om att regimen använder digitala medier för att sprida malware riktat mot aktiva inom oppositionen. Det hela är oerhört tragiskt och beklagligt.
Enligt CNN och IT-tekniker DIshad Othman har man funnit två separata malware i aktivisters datorer. Datorer som de fått hackade av regimanhängare. Den enklare av de två malware har även erkänts av Symantec. Enligt dem sparar det skadliga programmet sparar allt som händer på datorn, samt stjäl dokument och annan information. Allt programmet hittar skickas sedan till en server som ägs av ett statligt telekom bolag.
Den mer avancerade av de två är bättre på att gömma sig. Enligt rapporter ska aktivisternas datorer blivit infekterade av det skadliga programmet i samband med Skype chatt. Under chatten laddades det ner en fil till datorn som användaren sedan öppnades. Men när den väl öppnades hände inget synligt för användaren. Men ett par dagar efter det att filen öppnades upptäckte användaren att hennes e-post och Facebook konto blivit hackat.
Othman som är en IT-tekniker specialiserad på säkerhet hjälper aktiva i opposition med datorsäkerheten, identifierade malware på användarens dator. Han avslöjade dessutom att det skadliga programmet tagit skärmdumpar, registrerat tangentnerslag, samt sökt efter information i användarens dator.
[ad#Google Blogg]
Man kan tycka att antivirusprogrammet på användarnas datorer skulle ha upptäckt de skadliga programmen. Men attackerna mot oppositionen var väldigt lokala händelser. Det resulterar i att för få blir utsatta och det inte ger utslag hos antivirusföretagen. För att antivirusprogrammet ska blockera attacker krävs det att det attackerande viruset flaggats av antivirusprogrammets databas. Något som görs när viruset fått genomslag och drabbat större mängder datorer.
Källa 1