De bästa kvinnliga pokerspelarna

När pokern som är känd för oss idag uppstod på 1820-talet i New Orleans så var det mest män som spelade. Kvinnliga pokerspelare har länge varit sällsynt och ovanligt. Med tiden har det förändrats avsevärt och idag har poker blivit en aktivitet som miljontals människor njuter av över hela världen, kvinnor så väl som män.

Tack vare att det idag finns många kvinnliga framgångsrika pokerspelaren så har det i sin tur gjort att den kvinnliga målgruppen vuxit då de har bevisat att de kan spela lika bra som sina manliga motståndare.

Vi har listat 10 kvinnliga pokerspelare som utmärkt sig lite extra. Innan vi går in på de riktigt stora så vill vi ändå uppmärksamma en svensk kvinnlig pokerspelare som idag är bosatt på Malta och totalt i Live spelningar vunnit över $425 000. Sofia Lövgren är född och uppvuxen i Göteborg och är en av Sveriges internationellt mest kända spelare.

Men hon är ju inte den enda tjejen som spelar och det finns några kvinnliga pokerspelare som är något vassare än Sofia.

Vi börjar med Joanne Liu, som har haft en lång och framgångsrik karriär. Hon är född 1965 i Taiwan och flyttade sen till USA för att studera vid Bradley University. När hon flyttade till Silicon Valley för att börja arbeta efter sina studier upptäckte hon pokern och började spela turneringar i Los Angeles-området och Las Vegas. Liu har varit en aktiv spelare sedan 1996 och har byggt en framgångsrik karriär inom poker och ständigt anpassat sig till den föränderliga pokervärlden. Liu är fortfarande mycket aktiv idag och spelar många turneringar.

En annan kvinnlig pokerspelare är Maria Constanza Lampropulos som till skillnad från många andra framgångsrika spelare upptäckte spelet när hon redan hade byggt en framgångsrik professionell karriär som inte var relaterad till poker. Det hela började när hon träffade sin pojkvän Ivan Luca som för närvarande är i toppen av den argentinska pengalistan genom tiderna med mer än 6,5 miljoner dollar i vinster och är en mycket framgångsrik spelare. Maria utvecklade då ett intresse för spelet och började sedan själv spela, främst online till en början. I en live turnering där paret spelade tillsammans tog hon en andra plats medan Luca vann och kammade hem över 95 000 euro. Maria är fortfarande ganska aktiv på turneringskretsen, och det skulle inte vara helt oväntat om hon fick in ytterligare ett sju-siffrigt pris inom en snar framtid.

Vanessa Rousso är en av de mest kända kvinnliga pokerspelarna. Rousso har alltid varit offentlig och har gjort mycket för att locka fler kvinnor till att spela poker. Något som utmärker Rousso är att hon är intelligent och har en djup förståelse för spelet vilket gjort att hon lyckats bygga en beundransvärd karriär i den mycket konkurrenskraftiga miljön. Vanessa Roussos pokerresa började redan under hennes gymnasietid där hon började spela online under namnet ”Lady Maverick.” 2018 blev Rousso klar med sin juristexamen och mycket tid däremellan har hon tillbringat inom pokern. 2009 kammade Rousso hem den största vinsten i sin pokerkarriär i Monte Carlo Grand final-turneringen. Turneringen som denna lockar dem bästa av de bästa och att gå hela vägen var en enorm prestation för Rousso.

Utöver hennes pokerspel så har hennes engagemang i Poker Players Alliance lyft hennes namn. Rousso var en av de ledande företrädarna för denna organisation, och hon bland annat varit inblandad i diskussioner med den amerikanska regeringen för att välta det ökända UIGEA.

Efter att ha avslutat sin juridiska examen har Vanessa Rousso också vänt sig till andra saker och senaste liveturneringen spelades 2017.

Olivia Boeree, som mest är känd som Liv Boeree, är en av de mer färgstarka personligheterna i pokervärlden. Med examen i astrofysik från University of Manchester planerade Boeree förmodligen inte en karriär som professionell pokerspelare, men hon har alltid gått sin egen väg.

I början av tjugoårsåldern modellerade Liv för ett antal olika tidskrifter och hade en hel del framgång inom detta område. Pokerresan började officiellt 2005 då hon var en av fem tävlande i Ultimatepoker Showdown TV-show. Under showen lärde hon sig poker av några av spelets bästa, inklusive Phil Hellmuth, Dave ”Devilfish” Ulliott och Annie Duke. Strax efter började hon spela regelbundet på Londons Gutshot Club.

När hon blev mer aktiv i pokerkretsarna engagerade hon sig även i live-täckningen av European Poker Tour och arbetade som reporter för WSOP Europe. Boerees första stora pokersucces kom 2010.

Något som utmärker hennes spel är att hon har en aggressiv stil och val av pokerhänder som ibland kan se lite konstigt ut till en början. Idag har hon lämnat pokern bakom sig och är bland annat involverad i välgörenhetsstiftelsen Raising for Effective Giving (REG). Detta är en välgörenhetsorganisation som i första hand samlar pokerspelare som ger upp en procentandel av sina inkomster för att hjälpa olika organisationer över hela världen.

Annette Obrestad är en pokerspelare som började tidigt. Hennes far lärde henne flera olika pokervarianter när hon bara var liten. Det dröjde inte länge innan hon hittade sig till onlinebord där hon började spela under namnet ”Annette_15”. Även om hon fortfarande var minderårig då och hennes mamma inte ville att hon skulle spela för riktiga pengar, fortsatte Obrestad att spela gratis.

Anette lyckades ta sin första WSOP Europe Main Event 2007, bara en dag före hennes 19-årsdag. Genom att göra detta blev hon inte bara den yngsta spelaren som vann ett WSOP-armband vid den tiden utan slog också Annie Dukes rekord för det största enskilda priset som en kvinnlig pokerspelare vann.

Obrestad var alltid lugn och vanligtvis en av de mest aggressiva spelarna i någon lineup. Hon var inte den som undvek stora bluffar och djärva drag som ofta gav henne den fördel hon sökte.

Anette bestämde sig för att ägna sin tid åt andra passioner, varav en var smink. Hon satte upp Annettes Makeup Corner på YouTube och hennes kanal fick snabbt mycket spridning. Idag har hon över 36 000 prenumeranter och är mycket aktiv.

Maria Ho flyttade från Taiwan med sin familj till USA när hon bara var fyra. Hon är en av de mest kända och mest erkända kvinnliga pokerspelarna där ute. Maria Ho’s pokerengagemang sträcker sig långt utöver hennes framgång inom pokerspelet. Hon har också blivit känd som TV-värd och spelar en viktig roll som kommentator i många pokershower, turneringstäckningar och mycket mer.

Tack vare allt detta har Ho blivit och förblir ett av de mest kända ansikten i poker. Hon införde också i Women in Poker Hall of Fame 2018. Maria upptäckte pokern under sina högskoledagar. Hon började spela Limit Hold’em-spel med relativt låga insatser men tog snabbt steget vidare till högre insatser.

Hennes första anmärkningsvärda prestation kom 2007 när hon var den sista kvinnan som stod i WSOP Main Event. Hon slutade på 38: e plats det året, ett imponerande resultat med tanke på det faktum att evenemanget lockade 6 358 spelare.

Ho är fortfarande mycket aktiv på pokerscenen, och med sin kunskap, erfarenhet och passion för spelet skulle det inte vara någon överraskning om hon lyckades klättra till toppen av Women’s All-Time Pengar lista.

Annie Duke är en annan kvinnlig pokerspelare vars karriär började när hon var 22 år. Hon började spela på ett lokalt casino och tyckte om spelet med sin brors uppmuntran redan då var en framgångsrik spelare och hjälpte sin syster att få bollen att rulla genom att förse henne med pokerböcker och den första bankrullen. 1994 åkte Annie Duke till Las Vegas för att spela i sin första World Series of Poker, och det var efter denna turnering som hon började se pokern som ett karriärval.

Under 2000 WSOP Main Event slutade Duke 10: e och tjänade drygt 50 000 $ och det var den bästa Main Event-finishen som någon kvinnlig pokerspelare lyckades fram till dess. Som grädde på moset så var hon nio månader gravid är hon spelade. Idag är hon mer involverad i andra aktiviteter, skriver böcker och håller seminarier över hela världen.

Kristen Bicknells, född 1986, började sin pokerkarriär som många andra online. Hon upptäckte spelet senare än några av hennes medspelare. 2013 lyckades hon uppnå den eftertraktade Supernova Elite-statusen på PokerStars. Turneringen var endast för de mest hängivna spelarna, vilket tydligt visade att hon hade en ljus framtid framöver.

Kristen Bicknell har haft en imponerande pokerkarriär som sannolikt kommer att fortsätta i många år framöver. Hon toppade GPI-rankingen för kvinnliga pokerspelare 2018 och 2019 och har också dykt upp i flera poker-TV-program. Man vet inte så mycket om hennes personliga liv eftersom hon aldrig var så mycket för uppmärksamhet i media och har hela tiden gjort sitt bästa för att hålla sig utanför rampljuset.

Kathy Liebert är uppvuxen i USA har aldrig varit den som sökte berömmelse och uppmärksamhet i media. Detta hindrade dock inte henne från att bli en av de mest framgångsrika kvinnliga pokerspelarna som någonsin har levt. Med live-turneringsvinster som överstiger 6,3 miljoner dollar sitter hon stadigt på andra plats på kvinnans all-time pengarlista. Det hela började i Colorado, där hon gjorde sina första professionella steg som professionell pokerspelare. Liebert har aktivt spelat turneringar sedan 1994, men hennes stora poäng började rulla in på 2000-talet. Den största poängen i Kathy Lieberts-pokerkarriär kom 2002 när hon tog hem Party Poker Million Limit Hold’em-evenemanget där hon var den sista kvinnan kvar när allt var klart. Liebert spelar aktivt än idag och är en stor uppmuntran för många kvinnliga pokerspelare.

Vanessa Selbst sitter på toppen av de bästa kvinnliga pokerspelarna, och är en av de mest kända och mest respekterade spelarna. Trots att hon inte har spelat aktivt på ett tag nu sitter Vanessa fortfarande stadigt och är bland de 100 bästa turneringsvinnarna i världen.

Vanessa Selbsts pokerresa började under sina högskoledagar vid Yale University i mitten på 2000-talet, där hon studerade statsvetenskap. Selbst var en naturlig talang för spelet, och hon hittade mycket framgång online. Även om hon tog examen från college och hittade ett välbetalt jobb, erkände hon i en intervju för New York Times att hon tjänade tre gånger mer pengar på att spela poker på deltid.

Den första stora vinsten för Selbts kom 2010 när Vanessa tog NAPT Main Event för $ 750.000. Den största vinsten i hennes pokerkarriär kom när hon tog Partouche Poker Tour Main Event 2010 i Cannes. Selbst är en djärv och ibland hänsynslös spelare som inte är rädd för att sätta sina motståndare i tuffa situationer.

År 2018 meddelade Vanessa Selbst sitt beslut att sluta med pokern. Idag arbetar Vanessa Selbst i en hedgefond. Hennes kärlek till odds, matematik, statistik och siffror är definitivt ganska användbara i en sådan miljö.

Det finns många fantastiska kvinnliga pokerspelare där ute. Några av dem har redan gjort sig ett namn. Men faktum är att antalet framgångsrika kvinnor i poker ökar. Vi får se vad framtiden har att ge.