Oavsett om du arbetar hemifrån eller på jobbet, eller om du bara kollar din privata epost hemma, så är ”spam” ett konstant hot som kan få den mest härdade personen att bryta ihop. Vi ger dig fyra tips för hur du kan skydda dig mot ”spam”.
4 tips för att skydda dig mot "spam" - Mjukvara.se

”Spam” kan vara ett reellt hot mot dig som person och den organisation som du arbetar för. Det är viktigt att därför vara uppmärksam för suspekta e-post och se till att du inte öppnar sådant som du inte är helt säker på.
1. Se upp för spam på sociala nätverk
Sociala nätverk har ökat kraftigt under en ganska lång period, vilket har resulterat i att även skaparna av ”spam” fått intresse i nätverken. Facebook är till exempel en guldgruva för ”spam” försök. För att sprida sitt ”spam” på Facebook skapar personerna bakom ”spamen” falska användarkonton för att knyta till sig så många vänner som möjligt för att sedan skicka ut sin ”spam”. Se därför till att du känner personen som skickat en vänförfrågan innan du godkänner den.
2. Ha vetskap om hur du ska agera när du får ”spam”
Om du får ”spam” ska du absolut inte svara på det. Risken är då stor att du kommer att få ännu mer ”spam”. I de flesta e-postprogram och e-posttjänster kan du istället markera avsändaren för ”spam” som skräppost. Därmed slipper du att få ”spam” i din inkorg.
3. Klicka inte på länkar i e-post som du inte litar på
Att skicka ut ”spam” som uppmanar dig att klicka på någon länk för att kontrollera dina inställningar på en hemsida som du är medlem på är det populäraste sättet att lura av dig din information. Klicka därför aldrig på länkarna i sådana e-poster. Logga istället in på hemsidan för att kontrollera att du verkligen ska göra som e-postet säger.
4. Håll ditt operativsystem och antivirusprogram aktuellt
En dator som inte är uppdaterad kontinuerligt löper större risk att bli utsatt för virusattacker. Ett uppdaterat antivirusprogram har en större chans att upptäcka dagsfärska virus, än vad ett utdaterat program har. Du bör även uppdatera ditt operativsystem så att du har ett operativsystem med så få säkerhetshål som möjligt.
De här tipsen är fullt tillräckligt för den normala användaren, men om man vill kan man även installera ett dedikerat ”anit-spam” program på sin dator om man vill vara extra säker.
Källa:
Källa 1