Misstänker du intrång i ditt nätverk? Har du problem med ditt nätverk, eller misstänker du att grannarna utnyttjar ditt trådlösa nätverk? Kolla vilka som är anslutna med detta program. Med SoftPerfect Network Scanner skannar nätverket efter fel och inkräktare
Upptäck intrång på ditt Wlan! - Mjukvara.seDet kan sägas redan så här inledningsvis att SoftPerfect Network Scanner är ett program som riktar sig mot de lite mer vana användarna. Är du inte insatt i grunderna av nätverk kommer du förmodligen inte tycka det är speciellt intressant. Men är du teknikintresserad är det här gratisprogrammet ett trevligt verktyg att ha installerat!
Network Scanner är ett litet smidigt program som inte kräver någon installation. Du laddar bara ner den körbara filen och startar programmet. Det gör att du exempelvis kan lägga det på ett USB-minne om du ska iväg och felsöka någon annans nätverk.
Programmet har en rad olika funktioner, men huvudsyftet är som sagt att söka igenom ett nätverk efter datorer. Du fyller själv i den IP-nummerserie som du vill skanna. Det går också att klicka på ikonen märkt IP för att automatiskt detektera vilka serier som finns tillgängliga på datorn du använder. Här hittar du det IP som datorn tilldelats av nätverkets router.
Därefter klickar du Start scanning och väntar på att processen ska köras färdigt. Det tar en stund, beroende på hur omfattande nätverket är. Alla anslutna enheter kommer att representeras i en lista, tillsammans med information om IP-adress, eventuellt namn, MAC-adress och lite annat. En del av ikonerna i listan har ett kryss framför sig. Det betyder att enheten har utdelade filer, och klickar du upp kryssen får du se vad det är för något som delats ut.
Du kan högerklicka på en enhet i listan, varpå du får fram en popup-meny med olika alternativ. Här kan du prova att ansluta till datorn via Telnet eller HTTP (om det är en webbserver). Som regel kör man sällan varken Telnet- eller HTTP-servrar i sitt vanliga hemmanätverk, så det kommer förmodligen inte att hända någonting.
Har du objudna gäster på ditt trådlösa nätverk kommer du ganska snabbt upptäcka dem i den här listan. Tänk bara på att det finns fler enheter än dina datorer som har IP-nummer. Din router, IP-telefonen och så vidare – de har också egna IP. Men om det finns andra som inte hör hemma finns möjligheten att någon utnyttjar ditt bredband. Då måste du se över säkerhetsinställningarna i din router. Konsultera dess handbok eller ta kontakt med din nätleverantörs support.
Du laddar ner SoftPerfect Network Scanner härifrån. På hemsidan hittar du även en manual för kompletta instruktioner.
Guide till att skanna nätverket med Network Scanner
1 Ladda ner och kör igång Network Scanner. Programmet är gratis och behöver inte installeras. Klicka på ikonen märkt IP och markera det nätverk som du vill skanna i listan.
Upptäck intrång på ditt Wlan! - Mjukvara.se
2 Klicka på Start scanning. Det kan ta några minuter, beroende på hur omfattande ditt nätverk är. När allt är klart kommer du att få upp en lista på alla anslutna enheter och datorer.
Upptäck intrång på ditt Wlan! - Mjukvara.se
3 Välj Options -> Program Options för att få fram fönstret med inställningar. Här kan du konfigurera vad som verktyget ska söka efter. Du kanske vill få fram MAC-adresserna?
Upptäck intrång på ditt Wlan! - Mjukvara.se
Du kan även ladda ned LANeye intrångsdetektering, en svensk programvara gör ungefär samma sak som Network Scanner.