För den som har hört talas om så kallade VPN men aldrig själv prövat att använda en kan det lätt kännas onödigt. Vad har den som inte ägnar sig åt något olagligt för behov av att dölja sin identitet på nätet egentligen?
Men det finns faktiskt gott om orsaker till att även privatpersoner behöver skydda sin identitet och uppgifter på nätet. För den som frekvent använder sig av publika WiFi-nätverk är det extra viktigt då man bör vara medveten om att varje gång man skickar saker som konto- och kortnummer eller login uppgifter via ett publikt nätverk så finns det en risk att dessa fångas upp av en tredje part. Du bör alltid fråga dig hur säker du egentligen kan vara på vem det är som äger nätverket och hur bra deras säkerhet är. Råder det minsta tvivel om detta är en VPN en bra extra försäkring som gör det betydligt svårare för otillbörliga att komma över dina uppgifter.
Men det finns även många andra orsaker till att använda sig av en VPN. Många internettjänster som till exempel streamingplattformar som Netflix erbjuder olika sortiment beroende på vart användaren befinner sig och genom att använda en VPN kan du på detta sätt komma åt material och hela webbsidor som annars kan vara spärrade där du befinner dig.

Hur fungerar en VPN?

En VPN agerar som ett extra lager mellan din dator och de webbsidor och servers du besöker när du kopplar upp dig mot internet. All din trafik skickas via en säker uppkoppling först till en server som tillhandahålls av VPN-leverantören. Det gör det svårt för webbsidan du besöker att se vart ifrån du surfar eller vad för IP adress du har. Det ser helt enkelt ut som att din trafik kommer från VPN-servern.
Det gör det också mycket svårt för otillbörliga att stjäla den data du skickar.

Vad ska man tänka på när man skaffar sin första VPN?

För den som använder en VPN för privat bruk och själv inte har stor kunskap om internetsäkerhet är det viktigt att välja en VPN som är lättantändlig samtidigt som den erbjuder alla de funktioner man behöver till ett bra pris.
Ett exempel på en VPN som lämpar sig utmärkt för svenska användare då den fungerar mycket väl för att komma åt svensk tv-kanaler när man befinner sig utomlands är NordVPN. En recension som visar varför just denna tjänst kan vara ett bra alternativ hittar du på: https://vpnportalen.se/nordvpn-test.
Andra viktiga saker att hålla koll på är vart tjänsten är baserad. Alla bra VPN tjänster erbjuder servers i många olika länder men vart tjänsten i sig är baserad kan även vara viktigt för den som är oroad över att till exempel regeringsorganisationer ska kunna begära ut uppgifter från företaget. NordVPN och flera andra tjänster har därför valt att basera sig i Panama och andra länder som inte har några avtal för utlämnande av data varken till EU eller USA.
Till sist får man inte glömma att en bra VPN bara är en del av att skydda sina känsliga uppgifter och personliga integritet online. VPN-tjänsten kan aldrig skydda dig helt och du b ör aldrig lämna ut dina uppgifter till någon sida du inte lita på till 100%.