Nästan alla internetsäkerhetsföretag erbjuder dig möjligheten att scanna din dator via nätet efter virus, spyware, trojaner och andra obehagligheter du kan ha i din dator. Dessa online Scanners ersätter inte ett antivirusprogram utan de är ett komplement. Tex kan du befinna dig i en situation då något virus lyckats förhindra ditt antivirusprogram att starta. Då kan man använda dessa onlinetjänster för att scanna datorn.
Mjukvara.se har gått igenom flera online antivirustjänster och vi tycker dessa tjänster är bäst:
Top 3 Antivirus Online! - Mjukvara.seF-secure Online Virus Scanner – Snabbaste Online Antivirus
Språk:Svenska
Nackdelar: Funkar inte med Firefox och jag var tvungen att installera Activex Pluggin för att den skulle fungera(vilket gäller de flesta scanners). En sådan kanske inte går att installera på en dator som är nedlåst på något sätt, t.ex på ett internetcafé eller en standardiserad företagsdator.
Tid:Den tog ca 1 timme och 40 minuter på sig att scanna min hårddisk. F-secure var den snabbaste online scannern som genomsökte min dator
Omdöme: Den hittade 7 ”malwares”. I detta fallet var det inte ondsint kod utan ett antal cookies från olika annonssystem som städades ut. De är i de flesta fall harmlösa och till för att spåra ditt beteende på nätet för att ge dig bättre annonser. F-secures online scanner ger dig valet att ta bort dessa. Jag gillar denna mest för att den var snabbast att scanna min dator.
Top 3 Antivirus Online! - Mjukvara.seBildtext: F-Secure Antivirus Online scannar min dator

Top 3 Antivirus Online! - Mjukvara.seMcAfee online Virus Scanner

Språk: Svenska
Tid: Lång tid att scanna datorn men de har en snabbvariant
Nackdelar: Även McAfee Online virus scan kräver Active att activeX(som de flesta virusscaners)nstalleras på din dator. Detta kan vara klart förvirrande för nybörjare. Tjänsten kan inte heller användas i Firefox utan enbart i Internet Explorer. Sidan är på engelska.
Omdöme: McAfee har ett bra gränssnitt. Det finns utrymme för förbättringar men överlag godkänt. Jag tyckte att denna online scanner var bra för gränssnittet kräver ingen van användare av internet.
Top 3 Antivirus Online! - Mjukvara.seBildtext: McAfee scannar min dator
Panda Online Virus ScannerMest lättanvända Antivirus Online
Top 3 Antivirus Online! - Mjukvara.seSpråk: Svenska
Nackdelar: Som flera av sina konkurrenter kräver Pandas virus scanner att man  installera ett pluggin. De har dock byggt sin lösning på ett sätt som att gör det är faktiskt lätt att förstå och genomföra denna installationen. Det visade sig i Pandas test att min dator var ”infekterad” men de berättar inte med vad(det står att det är ”låg risk”)! Därefter vill de sälja på mig en lösning. Jag förstår att de vill sälja men de borde berätta vad de hittat så jag kan göra någon typ av rimlighetsbedömning. Har jag ett problem vill jag såklart köpa deras lösning men jag måste ges chansen att själv göra en rimlig bedömning. Det kan tex vara en vanlig annonscookie.
Fördelar: Pandas lösning fungerar även för Firefox, inte bara för IE. Virus scannern är lättanvänd och de har tänkt på användbarhet när man byggt. Exempel på detta är att man mycket tydligt kan se hur mycket det är kvar att scanna av hårddisken. Något som saknats hos de andra.
Omdöme: Pandas antivirus online är bra trots att de kräver att få betalt. Min positiva attityd beror  på att den är lättanvänd, lätt att förstå och använda. Som nybörjare behöver man inte tänka så mycket. Man vet vad man måste göra. Denna faktor tycker jag är mycket viktigare än att den inte tar bort virusen gratis(Panda tar betalt för att ta bort virusen). Om du har svårigheter att använda tjänsterna så kvittar det faktiskt om de är gratis eller betaltjänster.
Top 3 Antivirus Online! - Mjukvara.se
Andra Artiklar i ämnet Online Antivirus
Online Virus Scan
Bra Antivirus