datorspelDatorspel är en av världens snabbaste växande fritidsintressen. Miljoner människor går varje dag ut på nätet för att spela olika typer av nätspel med andra människor. Dessa spel har en stark social aspekt och människor träffas och umgås genom spelen. Detta vet såklart de nätkriminella och de vänder sig också mot denna snabbt växande marknad, för att skoja till sig pengar, på din bekostnad.
Nu är jag ingen nätspelare men jag skulle gissa att det finns de spelare som stänger av de säkerhetsprogramvaror de har installerade på sin dator, allt för att snabba upp spelet och då minska risken för att ”dö”. Detta är ett dåligt beslut och du skall bara göra det om du är ett proffs. För er som är glada användare av spel har jag sammanställt en lista över bra saker att tänka på när ni spelar, så ni är säkra.

  • Spela bara på ”säkra servrar”, dvs försök ta reda på vem som ligger bakom servern och om han eller hon är trovärdig. Undvik att spara pengar genom att spela på gratis servrar men där infom om vem som ligger bakom är dålig. Då ökar du risken för en dålig spelupplevelse och för att något du inte vill skall hända, händer.
  • Lösenord! Avänd inte slentrianmässiga enkla ord kopplade till dig. Ditt lösenord skall bestå av minst 10 tecken och det skall vara nonsens. Då är de som svårast att knäcka.
  • Får du mail eller meddelanden i spelen, var försiktig med att klicka på eventuella länkar och ge ALDRIG ut info om dina konton.
  • Använd program som skyddar dig, tex Ad-Aware eller bra virusprogram i realtid, även om det i vissa fall kan påverka din spelupplevelse.
  • Håll dina skyddsprogram uppdaterade. Se till att den senaste virusdefinitionen i virusskyddets databas är uppdaterade, så att du skyddar dig mot de senaste datorvirusen
  • Håll ditt operativsystem uppdaterat med de senaste säkerhetsversionerna. Detta gäller även för tex Acrobat Reader som ofta används för att ta sig in i datorer.
  • Håll din webläsare uppdaterad. Äldre versioner av webläsare har ofta säkerhetshål som används för att infektera din dator.

Dessa tips för din spelupplevelse säkrare och även om det såklart är roligt att spela spel online och man snabbt kommer in i det så skall man precis som i verkligheten vara försiktig. Ha dessa tips i ditt bakhuvud när du spelar.
Har du några bra säkerhetstips när du spelar?
Bild, Flickr, CC