Internethot vid Onlinespel!

Onlinespel är en stor global folkrörelse och detta har inte gått bedragarna förbi.De är intresserade av pengarna och många användare innebär mycket pengar. Många av dessa online spel har också en stark ansats av att vara sociala. Det underlättare också för nätbedragrarna. Man möter helt enkelt människor man inte vet vilka de är.
Nedan finner du en lista över mer specifika hot mot dig som gillar spela spel online.

  1. Fulservrar: Många människor, speciellt i dessa tider, försöker spara pengar, eller så är man helt enkelt snål. Man väljer därför servrar där ens favoritspel finns som är gratis eller  i alla fall billiga för att spela sitt Massively Multiplayer Online Role-Playing Games (MMORPG). Snålheten bedrar ofta visheten. Dels innebär de lägre kostnaderna en lägre servicenivå från de som kör servrarna men också att kontrollen är sämre. De bryr sig helt enkelt inte om det finns bedragare där. Från en gratis server kan du nämligen inte förvänta dig så mycket support och därmed får du inte stöd när du får problem.
  2. Social Engerinering är ett ord som beskriver hur man använder sociala processer för att locka av användare upgifter som man kan använda för att bedra dem. Detta är ett fenomen som blir vanliga och vanligare. Exempel på hur det kan funka är att bedragarna kan utge sig för att vara adminstratörer och ber användarna bekräfta olika saker genom att klicka på en länk. Detta kan vara i spelet eller i ett mail men också på Facebook. Ett annat exempel kan vara att dessa bedragare genom dialog och genom att locka med något får dig att uppge dina användaruppgifter i spelet för att ”stjäla” de egensker och utrustning du skaffat dig och därefter sälja dessa på olika sidor på nätet. Ett exempel som kan verka absurt för en utomstående betraktare men det händer
  3. Spionprogram och Malware som speciellt riktar sig mot onlinespelare. Dessa programvaror fungerar precis som de flesta andra datorvirus,virus, trojaner och Spyware däreute. De riktar dock in sig speciellt på användarinformation kring onlinespel. Detta för att man skall komma åt användaruppgifter och därmed komma åt spelarprofilerna. Därmed kan man precis som vid social engineering sälja den utrustningen man kommer över.
  4. Attackera servrar och programvara. Servar precis som persondatorer innehåller svagheter. Dessa kan exploateras av bedragarna för att komma över information som de kan använda. Detsamma gäller din webbrowser. Microsoft Internet Explorer har ju tex en historia av att vara mindre säker, även om programmet idag är mkt säkrare.

För att skydda dig mot dessa faror finns det några saker du kan göra:

Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se här. Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här