Facebook är nästan i varannan dator i Sverige. Ca 40% av Sveriges befolkning finns på Facebook. Väldigt få internettjänster har den bredden av användande i Sverige. Närmast är nog Google. Detta har såklart inte gått cyberskurkarna förbi. Precis när internetanvändarna börjar få upp garden och skydda sig när det gäller mail blir Facebook världens största forum. Det är vad man kan kalla tur för cyberskurkarna.  Denna artikel kommer visa dig vad de cyberkriminella  gör på Facebook och några råd vad du kan göra för att skydda dig.

Såhär hackas din dator via Facebook - Mjukvara.se– Facebooks annonssystem och plattform är fortfarande full av hål som går att exploatera för den som är illvilligt sinnad. Har du inget varumärke att vara rädd om, blir därför möjligheterna att tjäna snabba pengar större.
Jesper Åström, Facebookexpert

Presentkortscams på Facebook
Såhär hackas din dator via Facebook - Mjukvara.seBildkälla
Såhär fungerar en presentkortscam: Du sätter upp en fansida för något starkt varumärke, sedan lockar du med ett presentkort på en stor summa. I detta fallet 1000 dollar. Därefter sätter du en begränsning, typ att det är de första 1000 medlemmarna som får detta presentkort. Det sistnämda skapar en känsla av bråttom hos användarna och det säkerställer att människor inte tänker till. Därefter börjar det sprida sig av sig själv på Facebook. När någon går med i gruppen sprider detta sig till den personens vänner. Pang så är det där 1000 dollars presentkortet viralt och du som cyberskurk kan luta dig tillbaka med en kopp kaffe i handen

Men vad är scamen då?
Detta är en scam som bygger på affiliatemarknadsföring. Man skickas vidare till en sida där man kan teckna sig för olika erbjudanden inom lån, försäkringar, kreditkort, ringsignaler, bantningstabletter osv. Nu tror ni såklart att det inte funkar. Ingen lär anmäla sig på detta sätt men folk klickar på spammailen också. De flesta som gör detta är också från tredje världen, där 1000 dollar är mycket pengar. Så man behöver inte så mycket succe för att det skall vara en succe.
Lyckligtvis är Sverige ett ganska litet språkområde så vi är förskonade från detta i vårt land men det är fullt möjligt att det kommer att uppstå även här. Det är inte om, det är när.
Facebook applikationer kan vara farliga!

Det finns idag +600000 utvecklare av Facebook applikationer i världen. Då förstår ni snabbt att det finns någa ruttna ägg i den korgen. Facebooks system för tredjepartsapplikationer är ett öppet system. I princip kan vem som helst skapa applikationerna och få upp dem på Facebook.
Exempel: I februari florerade en applikation som kallades(den är borttagen) ”Error Check System”. Du installerar applikationen och den sprids genast till dina vänner. Den sprids för att den inbillar dig att det är något fel på din Facebookprofil. Nedan ser ni en skärmdump från en Iphone, inloggad på Facebook. Då förstår ni direkt att man blir sugen på att installera den där applikationen.

Såhär hackas din dator via Facebook - Mjukvara.seDen här applikationen gör inte så mycket. Den samlar möjligtvis mer info om dig och dina vänner. Eftersom du inte har så mycket värdefull information på Facebook är värdet ringa. Det som istället händer är ju att människor blir nyfikna och då går de till Google istället och googlar på uttryck relaterade till applikationen. Det är då obehagligheterna börjar hända. Cyberskurkarna har nämligen preparerat sökresultat med sidor som sprider farlig kod, falska antivirus eller andra obehagligheter. Man kan göra detta i lugn och ro då det är väldigt lätt att få upp sidor på sökningar(ord) som ingen optimerat sina sidor för, som namnet på denna applikationen. Då ser det ut såhär:
Såhär hackas din dator via Facebook - Mjukvara.seKälla
Lyckligtvis är det så att Google har en hel del inbyggda skydd mot sidor som sprider malware. Deras spindlar kan känna av om en websida sprider farlig kod och kasta ut den sidan från indexet. Men de nätkriminella väntar till sista sekunden med att lägga upp sin malware och det kan ta någon dag innan Google spindlar om sidan. I det tidsfönstret hinner man sprida sitt otyg till väldigt många människor.
Spridning av Falska Antivirusprogram
Falska antivirusprogram är en av de snabbast växande och mest lönsamma affärerna på internet. Facebook är en viktig del av detta då det är relativt lätt att sprida malware via Facebook. Ofta handlar det om att konton hackas och sedan sprids det länkar till alla de vänner till personen som blivit hackad. Eftersom det är en vän som skickar den farliga länken så klickar man på länken. Har du minsta lilla svaghet i ditt system så smittas din dator med ett falskt antivirusprogram. Nedan ser ni ett Facebook meddelande som exempel på detta
Såhär hackas din dator via Facebook - Mjukvara.seKälla
Men hackarna är smartare än så här. De vill vara så effektiva i sin spridning det bara går. Att då hacka Facebook konton en och en tar tid. Det som är effektivare det är att hacka Facebook apps och få appsen att sprida din fulkod. Oftast handlar detta om mindre applikationer som inte är så kända. Men på Facebook har även mindre applikationer några hundratusen användare.
6 tips för dig som vill vara tryggare på Facebook
Att tänka på när du använder Facebook för att vara trygg:

  1. Använd ett unikt komplext lösenord som du inte använder någon annanstans än just Facebook.
  2. Lämna aldrig aldrig ut ditt lösenord.
  3. Se till att alla dina program såsom operativsystem, webläsare, antivirusprogram och andra program är uppdaterade till senaste versionen.
  4. Håll koll på vilken webbsida du är på. Bara för att det ser ut som Facebook betyder inte att du är på Facebook. Kolla URL-fönstret i din webbläsare. Speciellt gäller detta när websidan frågar efter ditt lösenord.
  5. Var kritisk även mot de länkar dina vänner skickar dig. Speciellt gäller detta om dina vänner tycker att du skall klicka på en länk fort, av något skäl.
  6. Se till att din säkerhetsfråga på Facebook är uppdaterad och du vet svaret. Då kan du återställa ägarskap av ditt Facebookkonto.

Har du som läser detta råkat ut för obehagligheter på Facebook, skriv gärna en kommentar och berätta. Det kan vara grundbulten till fler artiklar i ämnet Facebook och hacking.
Om du gillar denna blogposten så följ Mjukvara.se med hjälp av RSS . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här