Vad händer med din information och dina pengar ifall du köper en produkt som annonserats med Spam i din e-postinkorg? Stefan Savage har tillsammans med fyra olika lärosäten i USA undersökt vägarna som informationen tar över internet. Tillsammans har de gjort över 120 köp av produkter som annonserats via spam, till en kostnad på flera tusen dollar.
Det finns ofantligt stora mängder spam på internet, men undersökningen visar att 95 procent av pengatransaktionerna gick genom enbart tre olika banker; en i Azerbajdzjan, en i Danmark och en i Nevis i Västindien.  Bilden nedan visar hur processen sett ut efter det att ett köp av Viagra via spam  skett. Betalningen via VISA togs emot och hanterades av Azerigazbank Joint Stock Investment Bank, och produkten skickades sedan från Chennai i Indien. Men det finns fler steg på bilden. Förövaren bakom just den här spammen syns i bilden som ”Affiliate program” och har förmodligen fått en andel på cirka 40 procent av vinsten.
Så hanterar Spam din information vid ett köp! - Mjukvara.se
Stefan Savage menar att det är just betalningen med bankkort som är säkerhetsbristen, de behöver förbättras avsevärt. Han menar vidare att det absolut är tekniskt genomförbart att förstärka säkerheten med ny teknologi, men ställer sig frågan om huruvida det är en politisk fråga för bankerna att göra den ganska stora investering som krävs för det syftet.
Man kan inte säga att transaktionerna är en effekt av bedrägeri eftersom att kunderna får sina produkter, även om produkterna är illegala kopior av originalen. Det är snarare en fråga om stöld av det intellektuella värdet i original produkten, något som kan få dess tillverkare att agera och sätta press på bankerna som handhar transaktionerna.  Hur som helst så har undersökningen lett till en starkare förståelse för hur transaktionerna sker vid ett köp av en produkt som annonseras med spam.
För att skydda dig mot spam bör du ha ett starkt spamfilter i din e-posttjänst, men du kan även komplettera det med en brandvägg och ett antivirusprogram för att stärka din internetsäkerhet!
Källa 1