Rootkit-De e dåliga grejor!! - Mjukvara.seRootkit är bland det läskigaste som finns i datorhotsvärlden. Ett rootkit är ett program som går in och tar kontroll över din dator. Bokstavligt. I de enklaste formerna så tar ett rootkit bara och döljer ett par processer så att det är svårt att se vad som körs på datorn. I de mer avancerade formerna kan man förlora helt kontrollen över en dator.
Många minns säkert Netbus. Ett litet svenskt program som blev världskänt när det blev ett populärt bus att ta över och styra kompisars datorer. Sätta på CDspelaren, ändra volym eller kanske leka med texten när någon skrev ett mail. Ofta en lite oskyldig lek med en kompis. Men samtidigt väldigt väldigt allvarligt.
Det allvarligaste fallet i Sverige med Netbus var en doktorand i Lund som anklagades för att ha laddat ner ungefär 3500 barnporrbilder till sin jobbdator. Som en konsekvens avskedades han och mådde så dåligt att han lämnade landet. Först fem år senare friades och rentvåddes han efter att domstolen förvissat sig om att hans dator infekterats med netbus och att barnporren hade laddats ner av någon annan. Så illa kan det i de värsta fallen gå.
Alla rootkit är inte så kraftfulla och lyckligtvis är få användare så onda att de vill utsätta någon för att oskyldigt ställas inför rätta. Vanligare är att rootkit döljer ett virus eller en process på en dator, eller i några fall tar kontroll över ICQ eller MSN. Några rootkit är dessutom önskade och installeras frivilligt – deamon tools är ett sådant exempel.
Hur skyddar man sig? Som alltid – tänka efter är mycket viktigt. Den andra regeln är att ha uppdaterade program som dessutom används. Några exempel på bra program man kan använda för att skydda sig är :
Avast! antivirus
Microsoft rootkitrevealer (här kan du ladda ned en rootkithittare, den är dock inte lättanvänd)
Hur tar man bort ett rootkit?
Att avslägsna rootkit är ofta mycket svårt och tidsödande. I vissa fall kan man starta från ett externt medium exempelvis en CD och sen gå in på hårddisken och ta bort filerna. I de flesta fall, och för många användare, är det faktiskt ofta bättre att ominstallera operativsystemet.