Internetsäkerhet för nybörjare-Brandväggen - Mjukvara.seBrandväggen (på engelska firewall) är precis vad det säger. En vägg som skyddar mot obehagligheter. Den skyddar din dator genom att begränsa hur kommunikationen får komma in och ut ur datorn. Vissa program lyckas ta sig in i datorn men kan inte göra något eftersom brandväggen stoppar dem när dessa skadliga program försöker kommunicera ut från din dator. Andra program stoppas helt från att komma in och kan därför aldrig göra skada. En djupare förklaringar av brandväggar finns hos Wikipedia . Den korta förklaringen till vad en brandvägg gör är att den skapar ett skal kring din dator som andra program har svårt att komma in eller ut igenom. Ungefär som en låst dörr som hindrar obehörig att ta sig in eller ut.  Logiken är precis som i verkligheten där man på många dörrar finner lås på insidan av dörrar och fönster. Tjuvar har svårt att komma ut även om de lyckas ta sig in.
En brandvägg skall du alltså ha, precis som du skall ha en antivirus och ett antispyware
Ibland hävdas det att brandväggar är onödiga, att de bara ger en falsk känsla av trygghet och att det finnas massor av malware som i vilket fall kommer förbi. Jag kan förstå den argumentationen. Men jag tycker inte att den är bra för människor som inte lever halva sitt liv framför datorn. Brandväggar är ett bra stöd för den vanliga användaren, det finns självklart en period för både antivirusprogram och brandväggar från ett hot skapas tills dess att de hunnit uppdateras. Men det glappet och den lite sänkta gard sådana program ger är inte ett argument mot programmen.
Ett extra tips med brandväggar är att ibland nollställa dem. Vissa program lyckas slinka igenom och då kan man se att något konstigt program försöker komma ut på nätet. Nollställningen gör att man får man en chans att se vad datorn gör mot nätet. På så sätt kan man få ett skydd mot exempelvis botnät.
Andra bloggare om Brandväggar
Tkj om brandväggar