Om du är aktiv på internet behöver du också skydda dig. Beroende lite på hur dina surfvanor ser ut, kommer olika nivåer av skydd att behövas. För den som spelar mycket på Norges Casino eller handlar mycket på internet, är det viktigt att man skyddar sina person- och betaluppgifter. Om du däremot bara läser tidningen och svarar på mejl, behöver du framförallt fokusera på att skydda din dator.
Det finns många hot på internet, allt från virus till skadlig kod och andra människor som vill komma åt dina uppgifter. Det blir viktigare för varje dag att man skyddar sig själv och sin dator, annars finns det en risk att man blir av med viktiga uppgifter eller i värsta fall blir bestulen på pengar eller identitet. Nedan kan du läsa mer om vilka steg du kan ta i betraktning för att skydda dig själv.

En VPN håller dig anonym och säker

En VPN är en bra start när det kommer till din säkerhet. Programmet håller dina uppgifter och din IP-adress skyddade när du är ute på internet. Det gör det svårare för obehöriga att spåra dig och få tag i dina personuppgifter. Det är framförallt viktigt när man köper saker eller tjänster.
Det stoppar även andra från att hålla ett öga på vad du gör på nätet. Det handlar framförallt om din internetleverantör, myndigheter men även andra företag och personer som försöker att spåra dig. Det är därför bra att dölja sina spår med en VPN.

Antivirusprogram skyddar din dator

Om du laddar ned saker eller kontinuerligt besöker helt nya sidor, är det bra med ett ordentligt antivirusprogram. Det finns ingen brist på alternativ och det är viktigt att man väljer ett bra program som skyddar dig från alla olika risker som du kan råka ut för på internet.
Ett bra antivirusprogram ska gärna komma med ett inbyggt skydd för din webbläsare och mejl. Den skannar då alla dina mejl och de sidor som du besöker, och förhindrar din dator från att ladda ned virus eller andra skadliga filer.
Antivirusprogram behöver inte kosta något och en gratisvariant kan räcka gott och väl till de allra flesta datoranvändare. Om du däremot känner ett behov av mer omfattande skydd, finns det ingen brist på högkvalitativa antivirusprogram med bra priser som du kan använda för din dator.

Även Mac behöver skydd

När man talar om virus och skadlig kod pratar man ofta om Windows. Det är sant att Mac-datorer inte drabbas lika ofta, men det betyder inte att det är omöjligt. Idag erbjuder många antivirusprogram speciella versioner för Mac och det är rekommenderat att man har en av dessa på sin Mac.
Även om det finns fler virus som kan angripa Windows finns det samtidigt gott om virus som kan angripa en Mac. Dessa kan förstöra filer, stjäla personuppgifter och även i vissa fall stjäla kort- och betalningsuppgifter. Det är därför väldigt viktigt att man har ett grundläggande skydd på sin dator och inte laddar ned okända eller konstiga filer.