En ung säkerhetsforskare vid namn Trevor Eckhart har bevisat att appen ”Carrier IQ Software” övervakar varje liten händelse i din smartphone. Appen installeras utan att ägaren har vetskap om det. För att sedan ligga i bakgrunden och samla in massvis av information om användaren. Eckhart påpekade detta för tillverkaren som svarade med att hota Eckhart med diverse stämningar. Tillverkaren ville helt enkelt tysta Eckhart.
Osynlig app övervaka allt på din smartphone! - Mjukvara.se
Men Eckhart har fått stöd av ”Electronic Frontier Foundation”, vilket har fått tillverkaren att backa och be om ursäkt till Eckhart. Både personligen och offentligt. Eckhart har sedan fortsatt undersöka deras app och har nu videobevis för att appen övervakar din smartphone. Bland annat övervakar appen alla knapptryckningar, mottagna och skickade sms, och sökhistoriken i webbläsaren.
Eckhart pekar ut att appen är ordentligt dold i operativsystemet och i princip är omöjlig att radera eller stänga av. För att se att appen är installerad på din smartphone måste man gå in i inställningar > program > hantera program. Om du hittar en app som heter IQRD så har du blivit drabbad av appen. Appen går dessutom inte att radera på det vanliga tillvägagångssättet. Istället måste man installera om hela telefonen, alternativt roota den.
Källa 1