Du har säkert fått det. Mailet som är för bra för att vara sant. En okänd avsändare som verkar högt uppsatt i ett samhälle utomlands(mellanöstern eller Afrika) erbjuder dig en summa pengar för att ”hjälp till” att få loss en summa pengar. Ofta en mycket stor summa pengar. Saker och ting som är för bra för att vara sant är ofta det. Så även i detta fallet. Detta är en SCAM.  Det kallas för Nigeriabrev. Ursprungligen kom dessa via fax eller brev till rika företagsledare. I takt med att internet nu finns i var mans hand, kommer de via mail till alla.
För dig som läser detta kan det verkar otroligt att folk faller för detta(speciellt när man läser mailet nedan) men det är så. Enligt svenska polisen finns det flera exempel där svenskar blivit lurade på mångmiljonbelopp. Det är dessutom så vanligt idag att polisen ej tar emot anmälningar om du fått ett mail. Du måste ha blivit lurad. Först då kan du anmäla händelsen. Här beskriver Polisen en händelse där en kvinna blivit lurad på mycket pengar!
Så detta händer och det lär nog fortsätta hända. Det är knappast en slump att vissa människor blir bedragna. Troligen vill de tro att saker och ting är för bra för att vara sant. Man kan såklart se detta som någon typ av ulandsbistånd och att människor får skylla sig själv. Pengarna går dock rakt ned i de kriminellas fickor i det landet och är det något u-länder inte behöver, så är det fler kriminella. Detta är industri och knappast någon hungrig fåraherde som sitter och mailar.
Så vad göra om du får ett Nigeriabrev? Så här säger Polisen:

  • Inga seriösa aktörer samlar in pengar, gör affärer eller delar ut vinster, arv eller liknande via Internet.
  • Om du har fått ett Nigeria brev ska du radera brevet utan att svara avsändaren. Under inga omständigheter ska du tillmötesgå uppmaningar om att skicka pengar.
  • Om du har blivit lurad att betala in pengar ska du göra en anmälan till polisen där du bor. Ta med all korrespondens du haft och försök komma ihåg vad som hänt i kronologisk ordning.

Detta är industri!
De människor som försörjer sig på detta sätt är entreprenör. De bygger industri och skala av detta. I många länder kan de dessutom göra det i lugn och ro. Brottet sker ju i något annat land. Nedan ser ni en bild på en process över hur man lurar till sig pengar. Bilden kommer ifrån Nextwebsecurity

nigeriabrev

Så hur ser ett Nigerabrev ut?
När man ser nedanstående brev blir man bara sorglig över människor. Det finns alltså människor som låter sig luras av detta!
Sicogi-Marcory
Abidjan Cote d ’Ivoire
”Käraste i Kristus,
Hälsningar i Namn framför allt namn, Jesus Kristus, vår Herre och Frälsare, Jag fru Clara Nicolas. Jag är gift med Mr.George Nicolas, som arbetade med Kuwait ambassaden i Elfenbenskusten för nio år innan han dog år 2001.We var gifta i elva år utan barn. Han avled efter en tids sjukdom som varade endast fyra days.Before hans död föddes vi båda igen kristen. Sedan hans död bestämde jag mig för att inte gifta om sig få ett barn utanför min makars hem som Bibeln är against.When min avlidne maken levde han
deponerade summan av (($ 2.500.000.00) två million fem hundra tusen dollar i en bank i Ivory Coast.Presently är pengarna fortfarande bank.Recently berättade min läkare att jag inte skulle handeln de närmaste åtta månader på grund av cancer problem.
Det enda som stör mig mest är min stroke sjukdom. Ha känt min åkomma jag beslutat att donera denna fond till en charitabl organisation kommer att använda pengarna hur jag kommer att instruera herein.I vill ha en organisation som kommer att använda denna fond för barnhem, skola och kyrka, änkor, sprida Guds ord och att sträva efter att Guds hus bibehålls, Jesaja 56:7 För mitt hus skall kallas ett bönehus för alla folk. ”Bibeln gjorde oss att förstå att” Välsignad är den hand som giver. ”Jag tog detta beslut, eftersom jag inte har några barn som ska ärva pengarna och mina släktingar man
är inte kristna, och jag vill inte att min mans strävan att bli använt troende.
Jag vill inte ha en situation där pengarna kommer att användas i en ogudaktiga väg. Det är därför jag tar detta beslut. Jag är inte rädd för döden så jag vet vart jag vill. Jag vet att jag kommer att vara i famnen på den Lord.Exodus 14 VS 14 säger att ”Herren skall strida mitt fall och jag skall hålla min frid”. Jag behöver inte någon telefon kommunikation i detta avseende på grund av min hälsa, kontakta min läkare på telefon 0022509426541 han talar endast engelska (Dr.Charles ibeh). därmed närvaron av min mans familj omkring mig alltid. Jag vill inte att veta om denna development.With Gud är allting möjligt. Så när jag får ditt svar Jag ska ge er kontakt banken. Jag kommer också att utfärda du en myndighet brev som visar det aktuella mottagare av denna fond från justitieministeriet Elfenbenskusten. Jag önskar er och kyrkan att alltid be för mig, eftersom Herren är min Shephard. Min lycka är att Jag levde ett liv i en värdig kristen. En som vill tjäna Herren skall tjäna honom i ande och sanning. Minnas vara bön hela ditt liv. Alla förseningar i ditt svar ger mig utrymme med att köpa en annan kyrka för samma ändamål. Vänligen försäkra mig om att ni kommer agera därefter som jag förklarade häri. Jag hoppas få ert svar.
Remain välsignad i Herren
Ta hand om dig,
I Kristi Holy Love
Din syster i Kristus
Syster Clara Nicolas”
Om saker och ting är för bra för att vara sant, då är de det. Så låt inte tron på det snabba klippet lura dig!
Vill du garanterat har ha meddelanden som är helt fria från kriminalitet men som är intressanta så lägger du till mig på Twitter genom att klicka här. Du kan också prenumerera på Mjukvara.se genom vårt rss flöde. Klicka här för att prenumerera på Mjukvara.se