Den ökande integreringen mellan sociala nätverk och mobila enheter leder till att cyberkriminella i allt större utsträckning använder sig av nätverken för att sprida malware till enheterna. Säkerhetsföretaget AVG har nyligen tagit fram en rapport i ämnet, ”AVG’s Q1 2012 Community Powered Threat Report”, som visar trender för framtiden.
Mobilt malware levereras via sociala nätverk - Mjukvara.se
Sociala nätverk förtäljer stora mängder information om gigantiska mängder människor. Användarna registrerar ofta ålder, kön, e-post, bostadsort, telefonnummer och mycket mer. I skrivande stund har Facebook över 900 miljoner användare, Twitter har 140 miljoner aktiva användare. Att rikta malware mot sociala nätverk som Facebook är därmed mer effektivt än att skicka ut e-post till tusentalet adresser åt gången.
Det finns cirka 300 miljoner aktiverade Android-enheter och det tillkommer 850 000 enheter varje dag. Många som har Android-enheter använder dem för att besöka sina sociala nätverk. Genom att koppla samman mobila enheter och sociala nätverk förstår man hur attraktivt det är för cyberkriminella att använda sociala nätverk för att sprida mobilt malware.
I och med att de flesta mobila enheter är kopplade till någon form av abonnemang hos operatörerna, är det enkelt för cyberkriminella att tjäna pengar på sitt malware. Genom att plantera ett malware som skickar dyra SMS till premium nummer kan de få in stora summor pengar på kort tid. I många fall skickas SMS som är lite dyrare än vanliga i oregelbundna intervall så att telefonägaren inte ska notera SMS:en.
[ad#Google Blogg]
Framfarten av malware till mobila enheter kommer sannolikt inte att bromsas, snarare öka explosionsartat i takt med att fler och fler använder sig av smartphones. Smartphones kan idag göra det som vanliga datorer inte kunde göra för 10 år sedan. Utvecklingen har gått oerhört fort.
Källa 1