36 illegala auktionssajter nertagna!

36 illegala auktionssajter nertagna! - Mjukvara.seI ett samarbete mellan FBI, det amerikanska justitiedepartementet och SOCA har 36 illegala auktionssajter tagits ner. Aktionen mot auktionssajterna var en del av ett långtgående internationellt samarbete som resulterat i att man har återtagit 2.5 miljoner objekt innehållandes stulen finansiell information. Informationen har skickats till berörda banker och länder för att förhindra att den används av cyberkriminella.
Webbplatserna som nu tagits ner var specialiserade på att sälja vidare stulen finansiell information. De har sålt betalkortsinformation och olika typer av bankuppgifter. Handeln har skett med hjälp av automatiserade e-handelssystem som möjliggjort handel med stora mängder information. De som försöker besöka webbplatserna idag leds automatiskt om till domäner tillhörande myndigheterna involverade i aktionen.
De senaste 18 månaderna har sett trend av att cyberkriminella använder sig av e-handelsplattformar för att sälja stulet material, oavsett om det är filer eller information. De automatiserade e-handelsplattformarna har möjliggjort kvantitativ handel med information, som vi aldrig tidigare sett. Nu kan cyberkriminella handla med information med minsta möjliga ansträngning.
[ad#Google Blogg]
Det faktum att cyberkriminella missbrukar e-handelsplattformar kan ge effekter för de som använder sig av plattformarna i legitima system, exempelvis småföretagare som säljer sina profukter. Jag menar att om den rådande trenden gällande missbruk av e-handelsplattformar håller i sig, och växer ännu större. Så kommer man att bemöta samtliga e-handlare med en viss skepsis, lite i stil med att många datoranvändare idag har lärt sig att vara kritiska mot e-post på grund av spam.  Vilket kommer att missgynna småföretagarna i form av förlorad inkomst genom minskade säljvolymer.
Källa 1