Microsoft och US Marshals genomförde för några veckor sedan en serie räder mot hundratalsdomäner och ett flertal byggnader för att koppla ner ett flertal botnets. Microsoft har sedan tidigare agerat för att bygga på de befintliga lagarna mot cyberkriminella och annan olaglig aktivitet på internet.

Microsoft & US Marshals samarbetar mot botnet’s - Mjukvara.se

Räderna var planerade av Richard Boscovich, jurist på Microsoft och tidigare jurist, och man kan förmodligen anta att han även är en av de personer inom Microsoft som arbetar för starkare lagstiftning. The New York Times rapporterar att personal från Microsoft och US Marshals genomsökte två byggnader på jakt efter datorer och annat material med kopplingar till olika botnets.
Microsoft har som ambition att ta ner de tekniskt mest avancerade botnets, nämligen de som går under namnet ”Zeus”. Upphovsmännen till sådana botnets låter personer ”hyra” kapacitet i deras botnet för att genomföra attacker mot webbplatser. Beroende på omfång och vilken kapacitet man vill hyra kostar det mellan 700 och 15 000 dollar.
De ansvariga för de genomsökta byggnaderna hävdar att de inte har något samröre med cyberkriminella eller botnets. Något som Microsoft har svårt att tro. Under räden fann man servrar som används i ”Zeus” botnets. Personerna hävdade att de inte hade kännedom om det faktum att deras utrustning användes av cyberkriminella i attacker mot andra webbplatser.
[ad#Google Blogg]
Boscovich har tidigare sagt att även om Microsoft inte kan ta ner hela botnets, är deras strategi att störa ut nätverken. Deras påtryckningar för att stärka lagstiftiningen har än så länge inte gett frukt. Därför har Microsoft bestämt sig för att ta lagen i egna händer och gå till attack mot botnets.
Källa 1