Vi har alla hört om virus, trojaner, falska antivirus och andra farligheter därute. För mig som skriver om  det är det abstrakt och jag kan tänka mig att ni som läser detta tycker det är ännu mer abstrakt. Nätet är en ofantlig plats och väldigt svåröverskådlig, att då säga att x personer drabbas av nätkriminalitet blir ännu mer abstrakt! Jag tänkte att en del siffror kan göra detta mer verkligt för vissa av er läsare!
Marknaden för falska antivirusprogram är i explosiv tillväxt. Under kvartal två i år(2009) hittade man fyra gånger så många falska virus under ett kvartal som under hela 2008. Som entreprenör förstår man att det strömmar in människor, resurser och innovation i denna marknaden. En stor möjlighet har öppnat sig för kriminella entreprenörer.
Så hur mycket tjänar en hackare?
Panda släppte under förra året en intressant rapport. Där har man lyckats få fram ”försäljningsdata” från en tillverkare av falska antivirusprogram, Bakasoftware. Skärmdumpen nedan är från en av Bakasoftwares ”affiliates”, dvs det är någon som marknadsför falska antivirusprogram och får del av vinsten. Denna skärmdump indikerar att under sex dagar tjänade denna affiliaten ca 81000 USD och kan han hålla detta tempot är det en månadsvinst på ca 400000 USD.
Marknaden för falska antivirus är värd miljarder! - Mjukvara.seNu skall man tolka data kritiskt. Jag har själv jobbat med affiliatemarknadsföring och det är några få som tjänar mycket pengar. Med några få menar jag 1 kanske 2% av affiliates så det är inte så att det finns hundratusentals sådana här individer på jorden. Kanske bara 10-20 på hela jorden. Det är ändå mycket pengar vi pratar. Om det finns 20 sådana här så pratar vi 75 MUSD i ersättning till dessa individer per år. Källa Panda
Hur mycket är då marknaden värd för falska antivirus?
Panda estimerar att ca 17 miljoner infekteras av ett falskt antivirusprogram varje månad. Av dessa väljer ca 500000 att köpa sig fria genom att betala för det falska antivirusprogrammet. Detta skulle indikera att marknaden för falska antivirusprogram skulle vara värd strax över 400 MUSD. Se källan ovan!
Nu Panda part i målet. Panda gör antivirusprogram och vill såklart utmåla marknaden på ett sätt som gör den så stor som möjligt. Enligt färsk siffror från FBI, så är FBI medvetna om att det skett transaktioner för minst 150 MUSD under 2009 gällande falska antivirusprogram. Detta är alltså bara de volymerna som de är medvetna om. Så 400 MUSD är inte helt orimligt. Källa
Denna siffra kan också ställas i relation till hur mycket pengar ett antivirusföretag omsätter? F-secure som är ett finskt börsnoterat internetsäkerhetsföretag, omsatte under första halvåret ca 31 MEuro och de är inte störst
Så att marknaden för falska antivirus är värd några hundra miljoner USD är en rimlig slutsat. Detta är pengar som kommer från människor som du som läser detta så var försiktig däreute och de varningar du får, de är på allvar!
Relaterade inlägg:
Antivirus 2010
Vill du lära dig mer om antivirus, virus och hur det funkar, prenumerar du på Mjukvara.se RSS-feed