KarolinskaIdag har DN en artikel om den skandalen som på Karolinska där anställda lagt ut bilder på patienter i en grupp på Facebook. I en artikel Expressen  hänvisar  Expressen till en egen undersökning som Expressen gjort som visar att 78% inte litar på att vården kan hålla sekretssmaterial hemligt. Nu är denna undersökningen kanske inte 100% vetenskaplig men den har ändå en viss relevans.
Det är nämligen just i vården som man finner personer som får utbildning i etik, det diskuteras etik på arbetsplatserna och staten finansierar forskning i etik i sjukvården. Just för att det är ett viktigt ämne.
Då kan vi såklart dra min favoritparall till FRA. Hur mkt utbildning har tjänstemännen där fått i Etik inför den nya lagen. Etik gällande inte bara den personliga integriteten utan även meddelande skydd, banksekretess eller just pantientetik. Mycket av vårdens kommunikation sker ju också över nätet. De kan säkert luska ut vilka svenskar som fått klamydia eller ännu värre sjukdommar. Ja en överdrift kanske men i logikens namn borde patientinformation krypteras. De som stiftat lagar om att just patientinformation tänkte nog inte att ett gäng kollegor kommer sitta och kolla det där materialen
På FRA jobbar det vanliga människor med vanliga fel och brister, utan utbildning i Etik. De kommer hantera känslig information om dig, trots att du inte är terrorist!
Mjukvara om FRA:
Undvik FRA.
Surfa anonymt.
Andra bloggar om Karolinska:
Mary!
Bloggtidningen