Nedladdningen går hyfsat snabbt. Consectors app Lånekoll är inte större än 24 MB, vilket kan jämföras med till exempel Swedbanks app (43 MB) eller finansappen Tink (ca 87 MB). Den ringa storleken säger dock lite om appens effektivitet, som får anses vara stor.
 
Med lånekollen kan du ansluta dina banker och få en snabb och tydlig översikt över dina lån samt kostnader relaterade till dem. Här ges även goda förutsättningar att förbättra sina räntor med hjälp av en inbyggd jämförelsetjänst. Consectors app är ett bra tillbehör för den med många lån.

Att skapa ett konto och ansluta sin bank

Att skapa ett konto och ansluta till sin bank är enkelt. Appen frågar först efter ett personnummer, som sedan legitimeras med hjälp av mobilt bank-id. Efter att du har fyllt i din e-postadress får du fram en lista på banker till vilka du kan ansluta med appen.
 
Efter att ha anslutit till banken läggs lånet till i ”Mina lån”, varpå du ges en tydlig överblick över lånet. Här ser du till exempel när nästa betalning ska ske, amortering, avgift för lånet samt räntan. Appen ger dig även en bedömning på din ränta i förhållande till genomsnittet på marknaden.
 

Information som hjälper den med många lån

Den som endast har ett lån kanske inte har särskilt stor användning av appen. För den som har flera lån kan appen dock bli ett mycket hjälpsamt verktyg mot målet att bli skuldfri. Att snabbt se hur mycket som är kvar att betala på lånet, när nästa inbetalning ska ske och om räntan behöver omförhandlas är saker som kan vara av stor vikt för den med flera lån.
 

Designen

Designen är överskådlig, stilren och laddar snabbt. Temat går i grönt och vitt med text placerade i boxar. Överlag är den mycket enkel att använda och intressant statistik (så som snittränta till exempel) är presenterat på ett pedagogiskt sätt. Att designen är tydlig är givetvis någonting som krävs för att den ska fylla sitt syfte – att enklare hålla koll på sina lån.
 

Ansök om nytt lån

Genom appen är det möjligt att ansöka om nytt lån. Att göra det är enkelt genom läget ”Mina lån”, där du kan välja ”Ansök om nytt Bolån” eller ”Ansök om nytt privatlån”. Väljer du att ansöka om bolån tas du till ett formulär som efterfrågar uppgifter som bostadens pris, lånebelopp och vilken typ av bostad det är. Vill du ansöka om nytt privatlån tas du till ett läge där du anger vad pengarna ska gå till. Här finns flera kategorier, så som fordon, konsumtion, renovering eller sjukvård.
 

Ett praktiskt verktyg

Allt som allt kan Lånekollen, som tidigare nämnt, vara bra för den som har flera lån att hålla koll på. Har man för tillfället många lån där man varken vet betalningsdatum eller ränta, kan hjälpen från Lånekollen vara ovärderlig och kanske erbjuda den enkelhet som krävs för att vända en ond spiral. Det finns även fördelar med appen för de som enbart har ett enda lån – men det känns inte som appens primära målgrupp.