Sanford Wallace, 43, är en notorisk spam skapare och vida känd i kretsarna av cyberkriminella. Han har tidigare stämts av bland annat Facebook och Myspace och förlorat rättstivsten. Nu åtalas han för att ha brutit sig in i ett antal olika Facebook konton för att sedan skicka ut totalt 27 miljoner spam meddelanden under tidsperioden 2008-2009.
Kungen av spam åtalas för bedrägeri! - Mjukvara.se
Wallace ska ha använt sig av diverse phishing attacker för att komma åt användares lösenord och användarnamn, han använde sedan informationen för att kapa Facebook kontona och publicera den stora mängden spam. Wallace ska ha tjänat pengar på sina tilltag genom att skicka trafiken från sin spam genom webbplatser som betalar sina användare per klick, och därmed tjänat ganska stora summor. Wallace använder sig av vanliga metoder vid nätbedrägeri för att komma över information om sina offer, du kan skydda dig mot nätbedrägeri genom att installera ett program som upptäcker bedrägeri på webbplatser och i e-post.
[ad#Google Blogg]
Wallace gjorde sitt namn ökänt på 90-talet som en av de starkaste förespråkarna för spam. Han blev då stämd av både Myspace och den amerikanska handelsmyndigheten men det här är första gången som han åtalas för brott mot någon paragraf i brottsbalken. Som tidigare nämnt har Wallace blivit stämd av bland annat Facebook där han förlorade rättstvisten. Vilket ledde till att han är skadeståndsskyldig av enorma summor pengar, samt att han är portförbjuden från Facebook på obestämd tid. Facebook har även gjort ett uttalande om de nya åtalspunkterna och glädjer sig åt att amerikanska myndigheter inte drar sig för att åtala spam makare.
Om Wallace döms riskerar han att tvingas avtjäna 16 år i fängelse för sina tilltag.
Källa 1