Mjukvara.se har fått sin första läsarfråga och denna fråga förtjänar såklart extra mycket respekt eftersom det är just den första vi får. Pierre skriver såhär:

”Hej Christian.
Hur pass tillförlitlig är Windows XP, s egen brandvägg jämfört med t. ex. gratisversionen Zonealarm?
Det sägs ju att Windows vägg med åren blivit tämligen sönderhackad.”
Spontant skulle jag faktikst säga Ja, den är tillförlitlig! Såklart är verkligheten inte så enkel utan det krävs komplement för att det verkligen skall vara säkert. Brandväggen ensam gör inte jobbet utan kräver andra program, ett antivirusprogram som tex AVG 8.0 Gratis Antivirus och ett spamfilter.

Det är nämligen så att den förinstallerade brandväggen på Windows XP hindrar otillbörliga gäster från att komma in, inte ut. Har något kommit in i din dator via tex ett mail eller en fil du laddat ned. Då har brandväggen ingen betydelse. Man kan bäst likna detta vid hem där man inte kan ha dörren låst för de som är inne i huset, bara de som är utanför. Kommer tjuven(dataviruset) in genom ett fönster kan han promenera rakt ut ur huset med all värdefull info . Genom att kompletera windows brandvägg med tex ett antivirus förbättras skyddet dramatiskt.

Då blir också följden att, oavsett om du har Windows egna brandvägg eller Zonealarm som du frågar efter, att du behöver kompletera ditt skydd med ett antivirusprogram och ett spamskydd.