Hur du undviker dyra räkningar när du mobilssurfar utomlands

Att ta med sig sitt mobila bredband utomlands kan vara en dyr affär. Vanligen betalar man bara en fast taxa i månaden när man surfar i Sverige men när man åker utomlands ändras detta. Då betalar du ber nedladdad megabyte. Detta kan vara något man inte tänker på utan det kan komma som en chock när räkningen från teleoperatören kommer en månad efter man varit utomlands. Så här säger Andreas Evestedt är informationsansvarig på Konsumenternas tele- och internetbyrå, KTBI, där konsumenter kan få råd i den här typen av frågor.

– Det här är ett problem eftersom det är helt andra taxor utomlands. Vårt råd är egentligen att inte använda mobilt bredband alls utomlands eftersom man betalar per megabite, alltså för den mängd data man laddar ned.

Precis som förra sommaren är det många som har ett mobilt bredband för första gången och man tänker inte på detta. Detta gäller även för de som har Iphones. Den genomsnittliga användaren av Iphone laddar ned 50 ggr mer data till sin telefon än en vanlig mobilanvändare. I Sverige är inte detta ett problem men vill man fortsätta med samma beteende utomlands kan man få problem.
Hur skall man minimera sin mobila bredbandskostnad när man är utomlands?
1. Stäng av bilder Alla webbläsare låter dig stänga av att bilder laddas ner automatiskt. Titta under inställningar och leta upp kryssrutor för bilder och Java.
2. Deaktivera Flash. Använder du Firefox finns det ett pluggin som heter Flashblock som gör detta åt dig.
3.Undvik YouTube och Spotify Att titta på film på YouTube gör de flesta av oss, men det ska man definitivt undvika via mobilt bredband utomlands, eftersom det kostar massor. Detsamma gäller för Spotify. Spotify är dessutom värre än Youtube då man använder P2P teknik för att göra att låtar laddar ned fortare till alla i nätverket. Det betyder att din dator både skickar och tar emot data. Dubbelt så dyrt om man betalar per trafik till och från datorn.
4.Vänta med uppdatering Om du inte ska vara iväg i flera månader, stäng av automatiska uppdateringar för att undvika att Windows plötsligt laddar ner en 50 MB stor patch.
5. Flera operatörer har idag en tjänst som varnar dig när din mobilräkning passerar 50 Euro. Undersök om din operatör har denna tjänst och om den finns tillgänglig för dig. När du spenderar mer än 50 Euro får du ett sms som varnar dig.
Andra artiklar om Mobilt Bredband
Täckningstest av Mobilt Bredband
Att tänka på när du använder Mobilt Bredband Utomlands

Om du gillar denna blogposten så prenumerera på Mjukvara.seHur du undviker dyra räkningar när du mobilssurfar utomlands - Mjukvara.se . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här.
Har du råkat ut för en dyr mobilräkning, berätta gärna din historia nedan!