HP lanserar mobiltelefoner med WebOS? - Mjukvara.seEn högt uppsatt chef på HP har nyligen bekräftat att HP kommer att lansera nya mobiltelefoner i början av nästa år. Ett uttalande som har satt fart på rykten och spekulationer om huruvida Palms operativsystem WebOS kommer att köras på de nya modellerna.
HP har nyligen köpt upp den gamla handdator jätten Palm, var ekonomiska situation var desperat och ett uppköp var den enda utvägen. Palm var bland annat den ledande handdator tillverkaren under stora delar av 1990-talet. Men de har haft svårt att konkurrera på marknaden för smartphones, trots att de har haft seriösa modeller och ett eget operativsystem kallat webOS. Just operativsystemet WebOS antas vara en av de största anledningar till att HP köpte upp Palm.
HP har för närvarande inga konkurrenskraftiga mobiltelefoner ute på marknaden. Men med WebOS som grund kan de nu planera och utveckla modeller som kan konkurrera mot andra populära mobiltelefoner som använder operativsystemen Google Android eller Apples IOS. Det finns en grupp människor som menar att WebOS är bättre än både Google Android och Apple IOS på flera punkter, samtidigt menar de att WebOS är ännu ett fall av överlägsen teknologi som trots sin överlägsenhet förlorade kriget om kunderna. Sådana fall är till exempel  tv-spelet Sega Dreamcast och HD DVD-formatet.
I dagsläget är det mest spekulationer och rykten som cirkulerar på nätet, men en sak är säker. HP kommer att göra ett försök för att återta marknadsandelar på mobiltelefonmarknaden. Det är fint med konkurrens och mångfaldighet i teknologin, det leder ofta till innovativa lösningar och utvecklingar av spännande produkter. Dock återstår det att se om ryktena och spekulationerna har rätt.
Källa 1