.SE har med hjälp av Bredbandskollen gjort en undersökning som visar var du kan få snabbast mobilauppkoppling på semestern. Det senaste året har 4G gjort intåg på den svenska marknaden på allvar och de största operatörerna erbjuder nu enligt, enligt egna uppgifter, hastigheter mellan 32 och 80 mbit/s. Även om de erbjuder dessa hastigheter är de verkliga hastigheterna mycket lägre. I själva verket får man endast ut ett par mbit/s oavsett operatör och hastighetspaket. .SE har valt ut ett antal orter där de sedan har utfört hastighetstester.
Här surfar du snabbast på semestern! - Mjukvara.se
Enligt testet är Telia den operatör som levererar flest medelhastigheter över medelsnittet, på flest platser. Alltså Telia är den operatör som har bäst täckning. Telenor är den sämsta av operatörerna i testet vad gäller det här avseendet. Tre å andra sidan är den operatör som levererar bäst medelhastigheter på de orter där de har täckning men de har desto sämre täckning i norra delarna av landet. I övrigt är spridningen mellan operatörernas värden ganska lika, i södra delarna av landet är Telia, Tele2, och Tre de operatörer som har bäst täckning och bästa medelhastighet medan Telenor har tappat avsevärt i kampen om teknologin, hastighet och kunder.                     
Testet gjordes av .SE under första halvåret 2011 och genomfördes i stora delar av landet med hjälp av Bredbandskollen och mobiltelefoner. Totalt genomfördes över tre miljoner ”bredbandskollar” för att säkerställa undersökningens tillförlitlighet.
Testet avser bara operatörernas täckning inom landetsgränser, men det är intressant att se hur de fungerar utomlands också. Vi har listat tips för hur du använder ditt mobila bredband utomlands utan att det kostar dig en förmögenhet.
Källa 1