Google har meddelat att de kommer att stärka säkerheten i Gmail med enkla medel. Detta genom att förändra sättet som e-post presenteras på i tjänsten. Är avsändaren för ett e-post inte med i din Google adressbok  kommer avsändarens e-postadress visas automatiskt i framtiden istället för att den är dold i ”default” läget som den är idag. Google tror att detta ska göra användarna mer uppmärksamma och notera suspekta e-post innan det är för sent.
Google stärker säkerheten i Gmail! - Mjukvara.se
Om du inte har kommunicerat med avsändaren via Gmail kommer alltså e-postadressen att visas i sin fulla längd, om det är en väldigt lång e-postadress kommer Gmail att visa den i en förkortad version. Användaren ska kunna identifiera kända och okända avsändare med en gång i e-postlistan.
Exempelvis vid spam vars syfte är att lura mottagarna till att tro att det är bankinformation som ligger i deras inkorg och därmed öppnar det och genomför de falska handlingarna som så ofta är inkluderade i spam, detta för att upphovsmännen till spammen ska komma över finansiell information. Med Googles förbättringar ska du omedelbart se om det är en legitim e-postadress som är avsändaren, och därmed kunna avgöra e-postets trovärdighet och intentioner.
[ad#Google Blogg]
Det är samma procedur för flertalet olika spamtyper, alla är ute efter antingen plantera virus eller en trojan, eller är de ute efter att stjäla information om dig personligen. Phishing kallas proceduren.  Genom den nya funktionen ska detta alltså avvärjas med hjälp av tydlighet och användarnas egna insikter.
Källa 1