Håll koll på din privatekonomi med Spenderat.se

Håll koll på din privatekonomi med Spenderat.se - Mjukvara.seJag tror det är ganska få svenskar som har koll på sin privatekonomi. Man får lönen varje månad och sedan kanske man har något automatiskt sparande, men vart resten av pengarna tar vägen är det nog få som har koll på. Detta är troligen ett utslag över vår höga ekonomiska välfärd. De flesta behöver inte ha koll på sina pengar, de räcker i alla fall.
Att skaffas sig stor kontroll över sin ekonomi är inte heller lätt. Det är ofta en hel del transaktioner varje månad som man gör. Själv har jag löst det på ett något konservativt sätt, jag använder kontanter. Det är tomt i byxfickan, ja då har man spenderat färdigt för den månaden. Jag inser dock att detta är kanske inte det bästa sättet att lösa problemet även om det är enkelt. Dock är internet här och det börjar komma tjänster som förenklar för dig att hålla koll på vart pengarna går och därmed också, ge dig verktygen att analysera din egna ekonomi. En sådan tjänst är Spenderat.se och denna tjänsten skall vi titta närmare på idag.
Jag vill visa det viktiga med Spenderat.se, analysen. När du laddat upp dina banktransaktioner får du en bra överblick av din ekonomi. Du kan omgående se hur din ekonomi går och vart pengarna tar vägen. Detta är första steget för att få kontroll över din ekonomi. Detta är nuläget för dig. Först efter att ha kontroll över nuet kan du besluta dig för att göra ändringar, tex spara mer, eller spendera mer.
Håll koll på din privatekonomi med Spenderat.se - Mjukvara.seJag tycker tjänsten har en baksida, man måste själv ladda upp sina transaktioner. Såklart finns det inte en bank som skulle tillåta någon form av direktkoppling mellan Spenderat.se och sina egna system. Så problemet är inte unikt för Spenderat.se. Alla deras konkurrenter har motsvarande problem. Detsamma gäller om du skulle skapa motsvarande funktionalitet i tex Excel. Du måste själv överföra alla transaktioner och kategorisera dem. Detta är en nackdel som är svår för dessa tjänster att lösa.
En annan fundering man bör ha i bakhuvudet är också kontrollen över din privatekonomiska information. När man använder tjänster som Spenderat.se så tappar man kontrollen över sin privatekonomiska data. Nu tror jag inte att detta är ett problem då Spenderat.se drivs av pålitliga människor. Dock bör man fundera över hur informationen om sitt egna liv sprids och vem som har tillgång till denna. Mer och mer data finns tillgängligt digitalt om människor. Vid vilken nivå är du nöjd? En fråga fler borde ställa sig hemma vid köksbordet.
Jag tror denna typen av tjänster har en stor framtid. När människor ges fler och fler verktyg att mäta, så kommer man göra det. Det har ingen betydelse om det är en Iphone app för att mäta kvaliten på sin sömn eller verktyg för att skaffa sig fullständig kontroll över sin ekonomi. Så känner du att du vill skaffa mer kontroll över din privatekonomi, då hade jag lagt en timme på att ladda upp info och analysera din ekonomi