Sökmotoroptimering fortsätter att växa i storlek. Fler och fler upptäcker hur viktigt det är att optimera sin webbsida för att ha bra upptagning och rankas högt i sökmotorerna. För att lyckas med det krävs en del arbete, och här kommer fem snabba tips på vad du behöver göra för att ha en bra och stabil grund att stå på för att optimera din WordPress-sida. Jag hade hjälp av Håkan på www.soekmotoroptimering.se när jag skrev denna.
1. Ändra permalänkar till Inläggsnamn
Vad är då en permalänk? Det är den delen av URL:en som kommer efter backslash. Alltså delen av webbadressen som beskriver för sökmotorerna och besökarna vad sidan eller inlägget handlar om. Använder du standardinställningarna för permalänkar kommer resultatet i webbadressen att bli ett sidnummer, istället för att ha titeln som beskriver vad sidan handlar om. Har du de inställningarna blir det alltså omöjligt för Google att veta vad sidan innehåller och kommer därmed inte att dyka upp i sökresultatet på det ämne du skriver om. Du ändrar permalänkar under Inställningar > Permalänkar.
2. Installera ett SEO-plugin
Det finns olika plugin till WordPress som kan göra mycket för att hjälpa dig optimera din sida ytterligare. WordPress SEO by Yoast eller All In One SEO är utmärkta plugins som hjälper sidan att ytterligare förbättras i alla avseenden, sedan är det också ett bra verktyg för att det innehållsmässiga ser ut som det ska göra för att ge bäst effekt i sökresultaten.
3. Textmängden på din webbplats
För att sökmotorerna, som Google, ska kunna hitta det relevanta innehållet är ett omfattande innehåll viktigt på webbplats. Det betyder i sin tur inte att du behöver fylla upp sidan med mängder av text där du spammar den med nyckelord. Det räcker gott och väl med lagom innehåll, relevanta texter, nyckelord och rätt kodning av rubriker med H1:or, H2:or och så vidare. Ett bra innehåll är alltid att föredra framför en spammig text som knappt är förståelig.
5. Använd sökmotoroptimerade teman
Som WordPress-användare vet du säkert att man kan använda sig av olika teman. Vissa teman är skapade för att fungera bättre ur SEO-synpunkt. Det som är hemligheten med dessa teman är att koden inte är lika massiv som hos andra teman. Det gör att Google lättare kommer kunna söka genom koden och hitta relevant innehåll och relevanta nyckelord. Ett kompakt och snabbt fungerande tema på din WordPress-sida är med andra ord bra ur SEO-synpunkt.
Det här är långt ifrån allt som du behöver tänka på när du ska sökoptimera din WordPress. En bra introduktion till hur vetenskapen bakom fungerar finns här https://yoast.com/articles/wordpress-seo/