Tre saker du inte visste man kunde göra på Facebook - Mjukvara.seFacebook är en sådan tjänst som revolutionerat internet. Tjänsten har verkligen förvandlat internet och världen till mer av en by. En mindre plats där man kan ha alla man känner nära sig, vara delaktig i deras liv men också hålla koll på dem. Antagligen är det så att miljoner människor använder Facebook varje vecka bara i Sverige. Man skickar meddelanden till sina vänner, kollar flödet vad som pågår och laddar upp sina foton. För att göra Facebook ännu mer lättanvänt och roligare skall jag visa er några trix. Knep för att göra Facebook bättre och lättare att använda. Dess trix är för dig som använder Firefox webbläsare. Är ni ännu inte användare av denna webläsare tycker jag ni skall börja omgående.
Trix 1: Ladda ned många bilder från Facebook på en gång!
En av dina vänner har laddat upp 76 bilder från er gemensamma semester på Facebook och såklart vill du ha dessa bilder hos dig, eller kanske på ditt Flickr konto. Alternativet om din vän inte kan skicka dem är att ladda ned dem en och en från Facebook. Ett tidsödande jobb.
Lösningen på problemet heter Firefoxpluggins. I detta fallet skall du installera en pluggin som heter Facepad. Gå hit och installera den i den Firefoxläsare.
För att plugginen skall funka måste du bestämma språk. Tyvärr finns den inte på svenska men engelska torde funka för de flesta. Starta Firefox, gå till Verktyg, därefter tillägg, där hittar du plugginen och kan välja språk.
Tre saker du inte visste man kunde göra på Facebook - Mjukvara.seFör att ladda ned bilder går du till Albumet du vill ladda ned. Högerklickar och laddar ned bilderna. Nedan har ni en skärmdump som visar hur du skall göra. Jag försöker ladda ned mina matlagningsbilder 😉
Tre saker du inte visste man kunde göra på Facebook - Mjukvara.se
Trix 2: Minska bruset på Facebook
Har man många vänner på Facebook så kan Facebookflödet vara en kakafoni av information. Det kan vara XYZ är nu vän med ABC. Eller XYZ tog denna quizzen och blev utsedd till bästa hånglet i Åmål. Ni kanske känner i den dessa budskap. Oftast är det bara brus som du inte alls är intresserad av. Du kan såklart välja, applikation för applikation att du inte vill ha dem i ditt Facebook flöde. Lösningen heter Facebook Purity. Vill slippa göra aktiva val och bara slippa saker gör du såhär:
1. Gå till Facebook Purity
2. Du måste ladda ned två script från Facebook Purify, dels Facebook scriptet, dels ett Greasmonkey script. Det sistnämda finner du på Facebook Purity sidan också. Sidan är inte helt användarvänlig och nedladdningslänkarna är inte helt lätt att hitta. Scrolla ned lite så ser du bägge scripten du skal ladda ned.
3. Starta om Firefox
Nu skall det se ut såhär på Facebook:
Tre saker du inte visste man kunde göra på Facebook - Mjukvara.seVid den röda rektanglen kan du se text. Det är Facebook Purify som jobbar och och gömmer bruset. När jag testade den hade den efter 20 min redan gömt 7 meningslösa budskap för mig. Vill du kolla vad du inte ser, klickar du bara på ”show” uppe i den röda rektanglen så ser du.

Ha tillgång till Facebooks chatklient oavsett vilken websida du besöker

Facebook chatklient är ett substitut till MSN Messenger. Nackdelen jämfört med Messenger är att man måste gå till Facebook hela tiden för att kolla om det finns ett nytt meddelande eller svara på de chatmeddelandena du fått. Messenger bara ligger där på ditt skrivbord, ständigt tillgänglig. Det finns dock en lösning. Du kan få det att se ut såhär och med en knapptryckning ta bort chatten eller lägga till den. Kolla Facebook chatten till vänster.
Tre saker du inte visste man kunde göra på Facebook - Mjukvara.se
Såhär gör du för att få chatten i din Firefoxwebläsare:

  1. I Firefox, tryck Ctrl B så öppnar sig ”biblioteket” och här kan du styra vilka bokmärken du skall ha i toppen av webläsaren. Se ovanstående skärmdump vid den röda rektangeln för att se vad jag avser med bokmärken.
  2. I biblioteket högerklickar du och väljer ”välj nytt bokmärke”
  3. Lägg till denna URL:en som bokmärke ”http://www.facebook.com/presence/popout.php” och spara
  4. Därefter klickar du bara på ”Facebook Chat”symbolen så får du en skärm som ser ut som ovan. inkl en länk bland bokmärkena för att enkelt starta chatten i webläsaren.

Har du några egna Facebook trix, tipsa gärna i kommentarsfälten så plockar jag kanske upp dem och gör blogposter av dem.
Gillade du denna blogposten, följ mig gärna på Twitter för mer tips eller följ Mjukvara.se i din rss läsare genom att klicka här!