En ny Facebook bluff cirkulerar frekvent bland ett stort antal användare. Även den här gången används Facebook grundare och VD, Mark Zuckerberg, som galjonsfigur för bluffen. Bluffen är en hälsning från Zuckerberg som meddelar dig att Facebook har blivit för befolkat av icke aktiva användare. Meddelandet uppmanar dig därför att bekräfta att du är en aktiv användare annars kommer ditt konto att raderas.
Facebook: ny Zuckerberg bluff sprids! - Mjukvara.se
Enligt säkerhetsexperten Graham Cluley innehåller meddelandet även en länk som leder dig till en dialog där du godkänner att en falsk applikation, ”Update your Acc Urgent”. Enligt meddelandet måste du godkänna applikation för att behålla ditt konto.
Genom att ge applikationen ditt godkännande ger du den i självaverket tillstånd att bland annat posta meddelande på din ”wall”, vilket den även gör omedelbart. Den postar samma meddelande som du har fallit för i och med att du har gett applikationen ditt godkännande. Samtidigt blir du även länkad till en sida som innehåller en dåligt formulerad förklaring till varför du måste genomgå den här processen, signerad Mark Zuckerberg.

[ad#Google Blogg]

Dessutom öppnas en pop-up ruta som ber dig att göra en eller flera undersökningar, undersökningar ska även de bekräfta att du är en aktiv användare. Sjävklart är även undersökningarna falska och gynnar bara personerna bakom bluffen och deras plånböcker. Användare som har råkat ut för bluffen och godkänt applikationen rekommenderas att ta bort applikationen och samtliga meddelanden som den kan ha postat i din ”wall”.
Källa:
Källa 1