En hackares ordlista! - Mjukvara.seAtt bli hackare är tyvärr ett framtidsyrke. Mängden säkerhetsproblem på internet ökar exponentiellt just nu. Det är såklart svårt att tränga in psyket bakom dessa människor som hackar andras datorer och system. Minst lika svårt är det att förstå deras samhälle. Eftersom rapporteringen i media kring hackare och digitala intrång bara kommer öka, kommer vi får höra ord vi aldrig hört innan. I denna artikel förklarar Mjukvara.se några av hackarnas ord.
Autorooters:
Verktyg/programvara som som söker nätverk efter svagheter, sårbara datorer, som kanske inte har uppdaterad programvara. Denna sårbarhet försöker sedan Autorooters utnyttja och infektera värddatorn.
Bakdörr:
En öppning i säkerhetsystemet som kan utnyttnas av hackare för att få tillgång till systemet
Botherders(Sv:Botherdar)
Cyberskurkar som kontrollerar många datorer, i vissa fall hundratusentals, som används för kriminella aktiviteter på nätet.
Botnet(Sv botnät):
Ett botnät är ett system av kapade datorer som kontrolleras av en hacker. Det finns system där flera hundratusen datorer är kontrollerade av någon annan.
Brute force attack
I datorsammanhang betyder detta att tex försöker knäcka ett lösenord genom att gissa många gånger. Sannolikheten att lyckas står i proportionen till den datorkapacitet du har tillgång till och antalet möjliga kombinationer.
Cashiers
Personer som omsätter de stulna tillgångarna till kontanter. Det kan vara att man försöker få ut pengar genom kreditkortstransaktioner eller sälja digitala varor från World of warcraft.
Check channel
En IRC-kanal som man kan använda för att testa kreditkortsnummer, utgångsdatum och CVV nummer(det tresiffriga numret på baksidan)
Cracka
Knäcka koden för olika typer av programvaror så att man kan använda dem utan att tex betala eller för att kunna modifiera dem.
CVV
Ett numer som finns på baksidan av ditt kreditkort och på kreditkortets magnetremsa.
DoS attack
Dos står för ”Denial of Service” och innebär att en hackare försöker se till att du inte kan använda en tjänst, tex en websida
IRC(Internet Relay Chat)
Ett internetprotokol för realtidschattar
IRC-botar
Automatiserade skript som utför uppgifter i en IRC kanal som övervakning eller registering.
Kreditkorts dumpar
Information som finns på kreditkortets magnetremsa.
P2P-nätverk(Peer to Peer)
Ett nätverk som delar resurser mellan klienterna i nätverket utan att man behöver en central server.
Phishing
En hackare som imiterar/förfalska ett företag eller webbsida som har mycket förtroende, i hopp om att få tillgång till tex lösenord. Vanligtvis försöker man imitera en finansiell institution som en bank.
Proxy
Proxytjänster låter hackare gömma sig bakom tex en server eller programvara, för att vara anonym, när han eller hon genomför olika aktiviteter på nätet.
Ripper
En säljare som medvetet inte genomför transaktioner. Du betalar men får inga grejor. Det kan också handla om han eller hon säljer förfalskade saker.
Shopadmin
En typ av säkerhetshål som möjliggör för hackare att ha tillgång till shoppingapplikationer som admin, dvs man kan kontrollera betalfunktionen i en e-butik.
Spam
Mail med kommersiella budskap du inte gett tillåtelse till skickande företag att skicka till dig.
SQL injections
Ett säkerhetshål som möjliggör för hackare att ändra i websidors databaser
Svartlistning
En lista av tex domäner, emailadresser eller IRC kanaler som brukar användas hackare för att genomföra olika typer av aktiviteter.  Svartlistning innebär att man ej får tillgång till dessa enheter.
Trojaner
En programvara som verkar nyttig eller rolig för användaren men som i verkligheten planterar malware i användarens dator utan användaren är medveten om det. (sSåhär tar du bort  trojaner)
Vitlista
Motsatsen till svartlista ovan. Det finns en lista med emailadresser, domäner eller motsvarande som alltid är ok.
XSS sårbarheter
Sårbarheter hos webapplikationer och websidor som möjliggör för hackare ”spruta” in kod, innehåll eller annan typ av information på en websida.
Zombie
En dator som kontrolleras av en cyberkriminell som tex används för att skicka spam
Vet du som läsare fler bra ord, skriv dem gärna i kommentarsfältet. Det är ok att hänvisa till förklaringar på sin egna blogg.
Vill du följa mig närmare får du gärna lägga till mig på Twitter. Du kan också följa Mjukvara.se i din rss läsare genom att klicka här
Relaterade artiklar:
Hur man hackar en hackare
Svenska hackare, en dokumentär