Datorsäkerhet associeras ofta med den digitala säkerhet. Man behöver skydda sin dator mot olika typer av intrång. En aktivitet som idag nått industriella nivåer. Mjukvara.se har tidigare berört ämnet från ett bredare perspektiv. Att säkerhet också handlar om dina fysiska datorprylar. USB-minnen, kameror, Olika typer av mediaspelare eller rent av den fysiska datorn, tex hårddisken.

Datorsäkerhet är inte bara digital del 2! - Mjukvara.seI samband med att jag skrev om fysisk datasäkerhet så fick jag ett par mailfrågor om kameror och minnnen. Det verkar vara så att många inte tänkt på att det går att återskapa kort från kameror eller minneskort som varit i en kamera. Liksom att tanken på att andra ska komma åt antingen pinsamma eller riktigt privata bilder är obehaglig för många. Att sälja en kamera är något helt annat än att sälja alla sina kort. Det verkar också vara ett lite känsligt område att prata om. När jag pratat med vänner om det har de mest skrattat och antytt att jag måste ha gjort något dumt. Men för en förälder kan det kännas jobbigt att råka sprida bilder på sina barn som leker på stranden eller i en pool, man har ingen aning om vem som kommer åt bilderna.

De flesta minnen kan anslutas till en dator och skrivas till genom datorn. I många fall funkar vanliga filöverskrivningsprogram bra. Exempelvis Lavasoft File shredder (länk) fileshredder . Vill man inte använda ett sådant program eller det strular finns det andra metoder man kan använda.

Random File generator finns det ett litet program som heter.  Det skapar en massa filer slumpvis, och man kan använda programmet till att skriva minnet fullt om och om igen.

Det går också att kopiera över några filer själv och sen markera dem och kopiera in dem igen. Det tar tid men då vet man verkligen vad som händer.

Men är man osäker, och verkligen inte vill att filer skall kunna komma i någons händer så är det bästa att kasta eller behålla minnet. De är ganska billiga idag.