Datorkunskap: barn lär sig datorer innan de kan cykla!

Datorkunskap: barn lär sig datorer innan de kan cykla! - Mjukvara.seEn färsk undersökning som omfattade 2 200 mödrar i tio olika länder visar att barn i åldrarna två till fem lär sig hantera datorer fortare än vad de lär sig cykla. Enligt mödrarna kan 69 procent av barnen i åldersgruppen hantera en datormus, 58 procent kan spela enkla datorspel och 28 procent kan ringa telefonsamtal från en mobiltelefon.
Vidare kan 25 procent av barnen starta en webbläsare och 19 procent kan använda någon form av webbapplikation som YouTube eller spelsidor. Med tanke på den höga andelen barn som lär sig hantera datorer bör föräldrar spendera tid med barnen vid datorerna för att se till att de inte råkar klicka in på obscena webbplatser. Det handlar alltså om att lära barnen surfa säkert.
I förhållande till datorkunskap klarar 77 procent av barnen att lägga pussel, 52 procent av barnen klarar av att cykla och 20 procent kan simma. Traditionella barnlekar har med andra ord en ordentlig konkurrens från datorer och den underhållning som de erbjuder.
Undersökningen genomfördes i USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Spanien, Italien, Australien och Nya Zeeland och resultaten varierade givetvis från nation till nation. Bland annat varierar barnens förmåga att spela datorspel från 11 procent i Japan till 70 procent i Storbritannien. Det är en anmärkningsvärd utveckling som till stor del hänger ihop med de senaste årens teknologiska utveckling. Barnen spenderar mer tid framför Tv:n eller datorn, på gott och ont.
Källa:
Källa 1