Min morfars värnplikt
Bilden som får symbolisera Bygdeband är en bild på min Morfar, tagen under hans värnplikt vid regementet i Visby

Bygdeband är en funktion som ligger på sidan, Familjeband(som är en släktträdsapplikation på nätet, precis som MyHeritage).  Bygdeband är för mig en riktigt cool internetapplikation. Nätet när det är som bäst För att övertyga er om samma sak vill jag först förklara det.
Genline som äger Familjeband har digitaliserat de svenska kyrkböckerna och gjort detta material tillgängligt för alla med en internetuppkoppling. Alla med släktforskningsintresse kan koppla upp sig och börja gräva bakåt. Detta är faktiskt en ganska stor grej. Du behöver inte längre ta dig till ett Bibliotek och bläddra i deras Mikrofilmer. Alla datan finns tillgänglig för dig att jobba med när du vill, var du vill.
Med Bygdeband försöker Genline göra samma sak med allt material som ligger  hos alla Hembygdsföreningarna ute i landet. För er som är så kunniga i ämnet Hembygdsföreningar så fungerar det på det sättet att Hembygdsföreningar ute i landet har stora mängder skrivet material om bygden. Köpavtal, brev, testamenten, kvitton, dagböcker osv. Massor med skrivet material som skapats av generatiorna innan dig och mig. Det är offantliga mängder skrivet material som finns hos Hembygdsföreningarna. Material som det idag inte finns kopior av och som är känsligt. Inte heller är denna informationen så tillgänglig för andra. Inte ens för hembygdsföreningens egna medlemmar. Allt material finns ju på en plats där materialt vårdas av medlemmarna
Genom Bygdeband får Hembygdsföreningarna tillgång till system och metoder för att digitalisera det materialet som finns lokalt hos Hembygsföreningen. Man kan tex fotografera dokument och därefter ladda upp dem i Bygdebands databas. Bygdebands databas stödjer fotografier, dokument platser, ljudfiler eller filmfiler. Detta material blir därefter sökbart och indexbart för att andra, oavsett var de finns, skall kunna använda materialet. Detta är storheten för mig. Dåtiden följer oss med in i nutiden och alla kan umgås med dåtiden när de vill, var de vill. Inte bara görs det mer tillgängligt. När materialet väl är digitaliserat bevaras det bättre för kommande generationer. Nedan finner ni en introduktionsvideo för Bygdeband:

Din hembygdsförening kan gå med i Bygdeband och digitalisera sitt material. Klicka här för mer info.
Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se här. Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här
Relaterade blogposter
Genline-Digitaliserade kyrkböcker
Familjeband-Släktträd på nätet
Lär dig mer om Genealogi